Frykt for at drapet på Haitis president aldri blir oppklart

Over 40 personer er pågrepet for drapet på Haitis president Jovenel Moïse. Men mange frykter at saken aldri blir oppklart og at drapsmennene ikke blir straffet.

Colombianske leiesoldater som er pågrepet for drapet på Haitis president og våpnene de angivelig brukte. Foto: Joseph Odelyn / AP / NTB
Colombianske leiesoldater som er pågrepet for drapet på Haitis president og våpnene de angivelig brukte. Foto: Joseph Odelyn / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Avhørene av de pågrepne er i gang, men en rekke ettersøkte er fortsatt på frifot, blant dem en tidligere senator, og det er allerede kommer dødstrusler og påstander om juks med bevisene.

Haitis rettssystem er så mangelfullt at flere eksperter og landets egen ombudsmann frykter at drapet på presidenten og drapsforsøket på Moïses kone aldri blir oppklart.

– Rettssystemet holdes som gissel av visse sektorer og svekkes av et system som beskytter korrupte dommere og forfølger dem som er hederlige, sier ombudsmannens kontor i en uttalelse.

Moïse ble drept i sitt eget hjem 7. juli.

Mange drap aldri oppklart

Ombudsmannen sier at 32 høyprofilerte drap siden 1991 på blant andre offentlige tjenestemenn, advokater, akademikere og journalister aldri er blitt oppklart. Korrupte dommere løslater også mistenkte som er pågrepet av politiet.

I en rapport som nylig er gitt til FNs menneskerettighetsråd, heter det at rettssystemet er dysfunksjonelt på grunn av politisk innblanding, trusler og mangel på ressurser.

– Korrupsjon er utbredt, og det er klare indikasjoner på at systemet er basert på å fremme politiske og andre formål, heter det.

Dødstrusler

En av dem som etterforsker drapet på Moïse og har mottatt trusler, er Carl Henry Destin som nå har gått i skjul.

En annen, Marcelin Valentin, fikk en telefon der en person sa han hadde en kule rettet mot hodet. Også han har gått i dekning og sendt familien sin på tvungen ferie.

Myndighetene sier lite om hvordan etterforskningen går og svarer ikke på spørsmål på pressekonferanser.

Leiesoldater

Blant dem som er pågrepet for drapet, er 18 tidligere colombianske soldater. Colombias regjering sier de fleste av dem ble lurt og ikke kjente til hvordan operasjonen ble planlagt i Haiti og Florida.

Det er også økende bekymring for situasjonen til de pågrepne, og det er ikke kjent hvor de holdes fengslet.

Haitis fengselssystem er beryktet for overfylte celler, der 80 prosent av de innsatte aldri er blitt dømt, og de fleste holdes i celler uten ventilasjon eller rent vann og får bare ett måltid om dagen.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer