Ny sentralbanksjef

Frp vil granske ansettelsen av Stoltenberg

Fremskrittspartiet vil ta initiativ til å granske prosessen som førte til ansettelsen av Jens Stoltenberg som sentralbanksjef.

Fremskrittspartiet vil ta initiativ til å granske prosessen som førte til ansettelsen av Jens Stoltenberg som sentralbanksjef. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Fremskrittspartiet vil ta initiativ til å granske prosessen som førte til ansettelsen av Jens Stoltenberg som sentralbanksjef. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Frp er kritisk til ansettelsen av tidligere Ap-leder Jens Stoltenberg som ny sentralbanksjef. Det er ingen tvil om at han er kvalifisert, men de tette bindingene til statsministeren, partiet og regjeringen for øvrig gjør at det kan stilles spørsmål ved ansettelsen, sier partileder Sylvi Listhaug.

– Det har vært mange hendelser som har blitt kjent i løpet av prosessen med middager, kameraderi og andre forhold som gjør at det er store grunner til å stille spørsmål ved prosessen i forkant av ansettelsen, sier Listhaug.

Partikollega Carl I. Hagen vil ta prosessen som førte til ansettelsen av Stoltenberg opp i kontrollkomiteen på Stortinget.

– Det er uryddig dersom regjeringen har anmodet både den tidligere Arbeiderparti-statsministeren Stoltenberg og visesentralbanksjef Ida Wolden Backe om å søke. Stortinget må få svar på om regjeringen har lagt positiv vekt på hans partipolitiske karriere som finansminister, næringsminister og statsminister eller om det ikke er tillagt vekt, sier Hagen.

Utvilsomt kvalifisert – men bekymringene gjelder fremdeles

Jens Stoltenberg er utvilsomt kvalifisert til jobben som ny sentralbanksjef, sier Høyres Tina Bru, men sier bekymringene rundt partibindingene hans består.

– Det er ingen tvil om at han er kvalifisert for stillingen med sin lange og brede erfaring fra krevende lederjobber i Norge og internasjonalt. Det er regjeringens privilegium å utnevne sentralbanksjef, og Høyre tar valget til etterretning, sier Bru i en pressemelding.

Hun påpeker alle reaksjonene og bekymringene som er tatt opp fra økonomer, kommentatorer og politikere fra alle partiene.

– Denne uroen bunner ikke i Stoltenbergs kvalifikasjoner, men i hans bindinger som tidligere statsminister og gjennom flere tiår profilert Arbeiderparti-politiker. På toppen av alt er han nær venn av landets statsminister, sier hun.

– Disse bekymringene gjelder fremdeles. Det hviler derfor et stort ansvar på Stoltenberg selv og på regjeringen fremover, sier Bru.

Utnevnelsen av Stoltenberg kommer til å følges opp med grundige og gjennomtenkte spørsmål, supplerer Høyres Peter Frølich, som leder Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

– Ikke fordi vi legger til grunn at det har skjedd noe feil, men fordi det er viktig å kontrollere dette, særlig når utnevnelsen er så omdiskutert, sier Frølich.

– Umiddelbart mener jeg det vil være naturlig å spørre regjeringen om ting som tidslinjer over søknadsprosessen, forhold rundt utforming av utlysningsteksten og kontakten mellom regjeringen og aktuelle søkere. Målet vårt er å sikre tillit til at utnevnelsen har foregått på en ryddig måte og selvfølgelig avdekke eventuelle feil eller overtramp, sier han.

Frykter rentehopp

Rødt frykter rentehopp hvis Stoltenberg vil bevise sin uavhengighet til regjeringen.

Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen mener det at Jens Stoltenberg er utnevnt til ny sentralbanksjef, minner om en forhåndsutnevnelse.

– Det er 1–0 til maktspilleren Stoltenberg, etter en prosess som står til stryk, sier Marie Sneve Martinussen til NTB.

Rødt krever svar på hvilke vurderinger som ble gjort, da Stoltenberg ble oppfordret til å søke på jobben av Finansdepartementet.

– For meg virker det som en forhåndsutvelgelse som ikke sikrer at vi får de beste kandidatene til en av landets viktigste jobber, sier nestlederen.

Hun frykter at folk flest vil tape på utnevnelsen.

– Jeg frykter at vi får en mer hensynsløs sentralbankstyring, og at renta kommer til å bli hevet for mye, for raskt, fordi Stoltenberg nå skal bevise sin uavhengighet til regjeringen. Det er i så fall ikke Støre det går utover, men boligeiere og arbeidsplasser, sier Martinussen.

Uklok og oppsiktsvekkende

Å oppnevne Jens Stoltenberg som ny sentralbanksjef er både uklokt og oppsiktsvekkende, mener Venstre-nestleder Sveinung Rotevatn.

– Vi har ingen tradisjon i Norge for å utnevne partipolitikere til sentralbanksjef. Det skal være en uavhengig embetsstilling. Nå velger man likevel å velge Jens Stoltenberg til tross for at flertallet på Stortinget er bekymret, sier Rotevatn til NTB.

– Det burde ikke regjeringen ha gjort, mener han.

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har varslet at de vil følge opp utnevnelsen grundig. Der vil Rotevatn få svar på hvem som har snakket med hvem, og når, i forkant av og i løpet av ansettelsesprosessen.

(©NTB)

Mer om