Frp vil bruke 16,5 milliarder på avgiftskutt

Frp vil kutte avgiftene på øl, vin, sterkøl og snus. Samtidig vil partiet fjerne avgiften på sjokolade- og sukkervarer og alkoholfrie drikkevarer.

Partileder Siv Jensen og finanspolitisk talsperson Sylvi Listhaug (i bakgrunnen) presenterer Frps alternative budsjett for 2021 under en pressekonferanse på Stortinget i Oslo mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Partileder Siv Jensen og finanspolitisk talsperson Sylvi Listhaug (i bakgrunnen) presenterer Frps alternative budsjett for 2021 under en pressekonferanse på Stortinget i Oslo mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Forslagene kommer fram i Fremskrittspartiets alternative budsjett, som ble lagt fram mandag. Oljefondet skal brukes til å dekke opp for inntektsbortfallet for staten.

Å redusere avgiften på øl og vin til svensk nivå er kostnadsberegnet til 5,25 milliarder kroner. Et kutt på 59 prosent i snusavgiften koster 950 millioner kroner.

– Frp tar folk flest og norsk økonomi på alvor. Derfor foreslår vi en grensehandelspakke som vil bringe avgiftene på typiske grensehandelsvarer ned til svensk nivå, sier Frp-leder Sylvi Listhaug.

– Dette innebærer å kutte alkoholavgiftene på øl, vin og sterkøl, kutt i avgiften på snus, fjerne avgiften på sjokolade- og sukkervarer, fjerning av avgiften på alkoholfrie drikkevarer og å fjerne grunnavgift på engangsemballasje.

Listhaug viser til en samlet avgiftsreduksjon på 11,5 milliarder kroner på «svenskevarer».

Samtidig reduserer Frp bilavgiftene med vel 3 milliarder kroner. Det største jafset tas i vektkomponenten i engangsavgiften, som reduseres med knappe to milliarder kroner. Bensinavgiften kuttes med 900 millioner.

Totalt kuttes avgiftene med 16,5 milliarder kroner.

Frp bruker i sitt alternative statsbudsjett 7 milliarder kroner mer fra oljefondet enn regjeringen legger opp til.

Fremskrittspartiet innleder mandag klokken 14.30 forhandlinger om neste års budsjett med regjeringspartiene Høyre, KrF og Venstre på Stortinget.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer