Frp sier nei til Aps ruskompromiss: - Helt uaktuelt

Frp slår lag med Høyre og sier blankt nei til forslaget fra Ap og Sp om at narkotika bare skal avkriminaliseres for tunge rusavhengige.

Ap og Sp sier nei til regjeringens rusreform, men vil avkriminalisere rusbruk for tunge rusavhengige. Det spørs om de får de store partiene på Stortinget med seg. Foto: Sara Johannessen Meek / NTB
Ap og Sp sier nei til regjeringens rusreform, men vil avkriminalisere rusbruk for tunge rusavhengige. Det spørs om de får de store partiene på Stortinget med seg. Foto: Sara Johannessen Meek / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– All form for avkriminalisering er helt uaktuelt, sier Frps talsperson Morten Stordalen til NTB.

Arbeiderpartiet har håpet på Frps støtte, men i likhet med Høyre mener Frp det vil være umulig for Stortinget å vedta et skille mellom ulike grupper rusbrukere.

– Det er en skummel vei Ap har slått inn på, sier Stordalen.

Høyre: Grunnlovsstridig

Også Høyre gjør det klart at de vender tommelen ned for Aps ruskompromiss etter at Ap på sitt landsmøte sist helg sa nei til regjeringens rusreform. Der er full avkriminalisering av bruk og besittelse av mindre mengder narkotika et av hovedgrepene.

– Uten avkriminalisering for alle er det ingen reform, sier Høyres helsepolitiske talsperson Sveinung Stensland til NTB.

Ap vil imidlertid ha en delvis avkriminalisering for tunge rusavhengige, noe også Senterpartiet går inn for.

– Vi har svært vanskelig for å se at det er mulig for Stortinget å vedta en delvis avkriminalisering. Det vil være i strid med Grunnlovens paragraf om likhet for loven, sier Stensland.

Han er saksordfører for saken i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, der behandlingen av regjeringens forslag til rusreform omsider er i gang etter å ha ligget på vent i påvente av at Arbeiderpartiet skulle lande saken på landsmøtet.

SV: Eventyrhistorie

Nå ligger det altså an til at ruskompromisset ikke vil få flertall i Stortinget.

Også SV, som i utgangspunktet støttet rusreformen, er imot å innføre et strafferettslig skille.

– Vi må se det konkrete forslaget. Men en delvis avkriminalisering er en eventyrhistorie fra Ap som ingen skjønner hva egentlig betyr, sier SVs Nicholas Wilkinson.

Aps helsepolitiske talsperson Ingvild Kjerkol erkjenner at saken er vanskelig. Den blir ikke enklere av at jusstopper som tidligere og nåværende riksadvokat er høyst uenige om hvorvidt det er mulig å innføre et strafferettslig skille.

– Dette må nok utredes, sier hun.

Men som saksordfører kommer Stensland ikke til å bestille en utredning på vegne av komiteen.

– Jeg har ikke til hensikt å bestille en utredning på noe jeg prinsipielt er imot.

Trekker ikke forslaget

Selv om det er klar at hovedgrepet i rusreformen om full avkriminalisering faller, kommer helse- og omsorgskomiteen til å fortsette behandlingen av saken, opplyser Stensland.

– Det ligger flere ting i regjeringens forslag som kan gjøre livet enklere for rusavhengige, sier han.

Innstillingen fra komiteen skal etter planen foreligge 27. mai, mens saken skal opp til debatt 3. juni.

Også Ap har spilt inn flere forslag til lovendringer:

* Begrensninger på hvor lenge bruk og besittelse av brukerdoser skal forbli på rullebladet.

* Rusbrukere som søker hjelp, skal ikke risikere straff.

* Endringer i helsepersonells opplysningsplikt knyttet til pasienters rusbruk.

Får Ap gjennomslag for sine punkter, vil Stortinget måtte anmode regjeringen om å komme tilbake med konkrete lovforslag. Det vil neppe være mulig på denne siden av sommeren – eller stortingsvalget.

Dermed kan det bli opp til en eventuell ny rødgrønn regjering å lose saken i havn.

– Vi er klare, sier Kjerkol.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer