Frode Berg kom hjem i kveld - ble møtt av barnebarnet

Spiondømte Frode Berg ble møtt av barnebarnet på flyplassen da han søndag kveld landet i Kirkenes. – Jeg er forberedt på at folk har spørsmål, sier han.

Frode Berg og hans kone Anita kom søndag kveld hjem til Kirkenes. Her med et av sine barnebarn. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
Frode Berg og hans kone Anita kom søndag kveld hjem til Kirkenes. Her med et av sine barnebarn. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Berg landet på Kirkenes lufthavn sammen med sin kone Anita i 20-tiden søndag kveld, nesten nøyaktig to år etter at han dro ut på turen som endte med et fengselsopphold i Russland.

Han ble møtt av barnebarnet, som ga han en lang klem.

– Jeg visste hele tiden at jeg ville komme tilbake hit. Det å gå ned flytrappa her og kjenne minusgrader og snøfnugg i lufta – det føles godt, sa Berg til oppmøtt presse.

Kirkenes-jul

– Nå skal jeg dra rundt og hilse på folk jeg kjenner. Jeg skal se meg rundt i huset, kjenne på gamle lukter, sa Berg.

De to siste julehøytidene har han tilbrakt i fengsel.

– Det blir godt å feire julen hjemme. Det har vært to juler uten. Det har vært tøft. Men jeg har riktignok fortrengt det, der jeg har vært. Det har jeg vært nødt til, sier han.

– Livet går sin gang

Frode Berg-saken har satt sitt preg på hjembyen, like ved grensen til Russland, og mange har fryktet spionhistorien skal gå ut over det gode forholdet til nabolandet.

Ordfører Rune Rafaelsen håper at situasjonen er på vei tilbake til normalen.

– Livet går sin gang her i Kirkenes. Det er første søndag i advent, og kjempeflott at Frode Berg er hjemme til jul, sier ordføreren, som søndag var med på tenningen av juletreet på torget i sentrum.

– Nå skal Frode tilbake til samfunnet og ting normaliseres. Jeg tror det blir veldig bra for Frode, familien og vennene, sier Rafaelsen.

– Skjønner at folk lurer

NTB har snakket med flere kirkenesværinger ute i gatene, og mange er forsiktige med å uttale seg om Frode Berg-saken. Enkelte gir uttrykk for at Berg har gjort en tabbe og understreker at det er delte meninger om spionsaken han har vært involvert i.

Stort sett ønskes han velkommen hjem til familien.

– Jeg er forberedt på at folk har spørsmål, jeg skjønner at folk lurer på en del ting, sa Berg på flyplassen.

Allerede mandag skal han ut i gatene og møte folk igjen, sier han.

To år i russisk fengsel

Det var i april at Frode Berg ble dømt til 14 års fengsel i en domstol i Moskva. Under rettssaken framholdt påtalemyndigheten at Berg hadde skaffet seg hemmeligstemplede opplysninger om russiske atomubåter.

Berg ble løslatt 15. november løslatt etter å ha tilbrakt nesten to år i russisk fengsel. Han ble overlevert til norske myndigheter som ledd i en fangeutvekslingsavtale mellom Litauen og Russland, og fredag 16. november landet han på Oslo lufthavn.

I etterkant har Berg sagt at han er skuffet og bitter på E-tjenesten, som han mener lurte ham og presset ham til å utføre oppdrag i Russland. I alt skal Berg ha overlevert fem konvolutter med penger.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer