Fritt Ords Honnør til Lise Klaveness

Fotballpresident Lise Klaveness tildeles Fritt Ords Honnør etter sin tale om menneskerettighetsbrudd og diskriminering på Fifa-kongressen i Qatar torsdag.

Fotballpresident Lise Klaveness på Fifa-kongressen i Qatar torsdag. Nå tildeles hun Fritt Ords Honnør. Foto: Hassan Ammar/AP/NTB
Fotballpresident Lise Klaveness på Fifa-kongressen i Qatar torsdag. Nå tildeles hun Fritt Ords Honnør. Foto: Hassan Ammar/AP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Det er Klaveness' offentlige innsats under den internasjonale fotballkongressen, og spesielt hennes sterke og kraftfulle tale, er en forbilledlig og effektiv bruk av ytringsfriheten for å bekjempe maktmisbruk, undertrykking og korrupsjon, sier Stiftelsen Fritt Ords styreleder Grete Brochmann.

Den norske fotballpresidenten kom blant annet med sterk kritikk av valget av Qatar som VM-arrangør, Fifas utydelige reaksjon på Russlands krig mot Ukraina og den internasjonale toppfotballens svake vilje til å motarbeide menneskerettighetsbrudd, korrupsjon og diskriminering.

– Tildelingen av VM skjedde på en uakseptabel måte. Menneskerettigheter, likestilling og demokrati – fotballens kjerneverdier – var ikke i startoppstillingen før mange år senere, sa hun i talen.

Talen har allerede vist seg virkningsfull. Den har fått stort gjennomslag internasjonalt, men møter samtidig motstand og kritikk, ikke minst fra Fifa og VM-komiteen i Qatar.

Klaveness sier prisen gir en motivasjon til å jobbe enda hardere for å beskytte fotballen og jobbe for nødvendig endring.

Prisen er på 100.000 kroner, som Klaveness sier at hun vil gi videre til Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS). Utdelingen til Lise Klaveness vil finne sted etter påske.

(©NTB)

OVERRASKET: En alligator dukket opp på treninga til Toronto FC i Florida. Video: Rødt Kort / Marte Nyløkken Helseth Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer