Freya er tilbake i Oslo: – Avlivning er uaktuelt

Hvalrossen Freya er tilbake i Frognerkilen i Oslo etter å ha tilbrakt en langhelg i Bærum. Å avlive henne er uaktuelt, opplyser Fiskeridirektoratet.

Hvalrossen Freya slappet av i Frognerkilen i forrige uke før hun dro til Bærum i helgen. Nå er hun tilbake igjen i Oslo. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
Hvalrossen Freya slappet av i Frognerkilen i forrige uke før hun dro til Bærum i helgen. Nå er hun tilbake igjen i Oslo. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Publisert

Mesteparten av forrige uke tilbrakte kjendishvalrossen ved å slappe av i småbåter i båthavnen Frognerkilen, som ligger langs E18.

Så dro hun videre sørvestover mot Bærum, hvor hun har vært siden fredag. Tirsdag er hun altså igjen observert i Frognerkilen, opplyser Fiskeridirektoratet , som ber folk om å ta hensyn og holde avstand.

Fiskeridirektoratet svarer også på debatten om hvorvidt Freya bør avlives eller ei. De skriver at dette er uaktuelt og viser til at hvalrosser er fredede og rødlistede dyr.

– For å kunne avlive, må det være fare for liv og helse. Derfor er det så viktig at folk holder avstand for ikke å fremprovosere farlige situasjoner. Når ville dyr føler seg truet, kan de angripe, skriver direktoratet.

Freya bruker tiden på å lete etter mat, hvorpå hun gjerne slapper av og hviler i opptil 20 timer. Hun behøver ro, og folk er bedt om å holde avstand for å unngå å stresse det 600 kilo tunge dyret. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
Freya bruker tiden på å lete etter mat, hvorpå hun gjerne slapper av og hviler i opptil 20 timer. Hun behøver ro, og folk er bedt om å holde avstand for å unngå å stresse det 600 kilo tunge dyret. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Vis mer

Skulle det likevel komme til at Freya må avlives, vil dette være Fiskeridirektoratets ansvar i samarbeid med en veterinær fra Havforskningsinstituttet.

Freya skapte furore i Frognerkilen i forrige uke da hun tiltrakk svært mange skuelystne både i båter og på land, i tillegg til nærgående padlere. Dette førte til at Fiskeridirektoratet sendte ut en båt for å skjerme hvalrossen. Flytting av Freya ble vurdert, før hun altså svømte videre til Bærum, hvor hun har vært de siste dagene.

– I samarbeid med politiet følger vi utviklingen av situasjonen fortløpende. Tiltaket om flytting kan bli aktuelt om situasjonen tilspisser seg, skriver direktoratet.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer