Fremdeles fare for snøskred i nord

Mandag morgen melder NVE om mindre risiko for at skred utløser seg selv i den nordlige delen av landet.

Flere personer mistet livet fredag, og flere skred har gått i Nord-Norge i løpet av helgen. Her fra Reinøya. Foto: Terje Pedersen / NTB
Flere personer mistet livet fredag, og flere skred har gått i Nord-Norge i løpet av helgen. Her fra Reinøya. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

– De største skredene ble utløst under uværet da masse snøvær sto på. Det dannes store flak, og snøen klarer ikke å henge fast lenger, og da løsner det. Nå som det er roligere vær, er faren for store skred mindre, sier skredvarsler i NVE Emma Julseth Barfod på NRK Dagsnytt mandag morgen.

Farevarselet for snøskred er fremdeles gjeldende i flere deler av Nord-Norge. De største skredene har gått i Troms, og det varsles snøskred på faregrad tre over hele regionen. I Vest-Finnmark og nordlige deler av Nordland fylke er situasjonen den samme.

Karoline Fagerelv og familien kjører på E6 i retning mot Skibotn når de plutselig får øye på griser i veien. Video: Tipser. Reporter: Magnus Paus Vis mer

– Det er små lokale nyanser, men jevnt over er situasjonen ganske lik. Er folk på folk interessert i å gå på tur i Nord-Norge, bør de unngå skredterreng. Vi anbefaler å sette seg inn i detaljer for skredfaren i området på varsom.no , sier vaktleder i NVEs snøskredvarsling Håvard Toft til NTB

Fredag mistet fire personer livet i tre snøskred i Troms. Flere turister trosset snøskredfaren og bevegde seg mot fjellområdene i blant annet i Lyngen.

– Den største endingen fra helgen er at vi nå snakker om utløsbarhet, hvorvidt skredene løsner av seg selv eller ikke, sier Toft.

Ifølge snøskredvarslingens prognoser ventes ikke flere naturlig utløste skred. Samtidig sier Toft at det er veldig enkelt å utløse dem for turister som ferdes i fjellene.

– Snøskred er avhengig av vær- og vindforhold, og det er derfor vanskeligere å varsle mer enn en til to dager fram i tid. Vi varsler snøskred fra 1. desember til 31. mai, men det er alltid en viss fare, avhengig av hvor man beveger seg.

(©NTB)

Mer om