Fredsprisvinner: - Russland ba meg takke nei til prisen

Jan Ratsjinskij, leder av menneskerettighetsorganisasjonen Memorial, en av årets fredsprisvinnere, sier myndighetene i Russland ba ham takke nei til prisen.

Jan Ratsjinskij ble bedt av russiske myndigheter om ikke å ta imot nobelprisen fordi det ville være upassende å motta den sammen med de to ukrainske og belarusiske vinnerne. Her fotografert sammen med de to andre vinnerne, Oleksandra Matvijtsjuk, som representerer den ukrainske organisasjonen Center for Civil Liberties (CCL) og Natallia Pintsjuk, som representerer sin ektemann aktivisten Ales Bjaljatski fra Belarus, mens de vinker til fakkeltoget fra balkongen på Grand Hotell etter at de mottok Nobels fredspris i Oslo rådhus. Foto: Annika Byrde / NTB
Jan Ratsjinskij ble bedt av russiske myndigheter om ikke å ta imot nobelprisen fordi det ville være upassende å motta den sammen med de to ukrainske og belarusiske vinnerne. Her fotografert sammen med de to andre vinnerne, Oleksandra Matvijtsjuk, som representerer den ukrainske organisasjonen Center for Civil Liberties (CCL) og Natallia Pintsjuk, som representerer sin ektemann aktivisten Ales Bjaljatski fra Belarus, mens de vinker til fakkeltoget fra balkongen på Grand Hotell etter at de mottok Nobels fredspris i Oslo rådhus. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

Årsaken var at russiske myndigheter anså det som upassende å ta imot prisen sammen med de to andre vinnerne, den ukrainske organisasjonen Senteret for borgerrettigheter (CCL) og den belarusiske aktivisten Ales Bjaljatski.

I et eksklusivt intervju med BBC sier Ratsjinskij at organisasjonen hans naturlig nok ikke tok rådet til følge.

BBC har forsøkt å få en kommentar til uttalelsen fra det russiske utenriksdepartementet, foreløpig uten å lykkes.

Memorial er Russlands eldste menneskerettighetsorganisasjon. Men for nesten nøyaktig ett år siden beordret russisk høyesterett at organisasjonen skulle oppløses, og etter at nyheten om fredsprisen ble kjent, har russiske myndigheter økt presset mot organisasjonen.

(©NTB)

Mer om