Fredag er Østlandets siste sjanse for god gammeldags sommerdag i juli

Hvis ikke varmen slår om og kommer fredag, vil juli måned 2020 bli den første siden 1957 uten en eneste høysommerdag for Østlandet. Sjansen er derimot god.

Juli 2020 har vært uvanlig kald på Østlandet, men langs kysten har likevel sol, båter og turister preget måneden, som her i Kragerø. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix
Juli 2020 har vært uvanlig kald på Østlandet, men langs kysten har likevel sol, båter og turister preget måneden, som her i Kragerø. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix Vis mer
Publisert

– Det er bare å slå fast at juli har vært kald med temperaturer langt under normalen i store deler av Sør-Norge, sier statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl til NTB.

Etter at det nærmest var tropevarme i Norge i juni har juli vist seg fra motsatt side. Over store deler av Sør-Norge har gradestokken knapt bikket 20 grader i juli, og ingen dager har oppnådd definisjonen høysommerdag, som er mer enn 25 grader.

Mens sommermåneden har vært preget av godvær i nord har det vært heller labert sørpå. Pasvik i Finnmark kan skilte med den høyeste makstemperaturen i juli med 27,4 grader, men også det er nesten rekordlavt.

– Det at den høyeste noteringen i Norge i juli er så lav som dette, er helt uvanlig, og vi må tilbake til 1950 da høyeste noterte temperatur var 27,1 grader, sier meteorologen.

– Gode sjanser

Mot slutten av uka kan det imidlertid slå om, og fredag er siste sjanse for en virkelig sommervarm dag før juli slår over i august. Ifølge Rafael Escobar Løvdahl er det imidlertid gode sjanser for at Østlandet da faktisk kan oppleve i det minste én dag med sommervarme.

– Fredag er det gode sjanser for at Viken får over 25 grader. Da blir det mye sol og stort sett rolige vindforhold. Det kommer et lavtrykk inn fra vest det som gjør at det blir fint, men i løpet av helgen går det litt tilbake igjen, sier Løvdahl.

Også Vestlandet og Trøndelag kan regne med bedre vær inn mot helgen. Vestlandet kan se fram til varmere vær fredag og i Trøndelag ser det ut til at godværet også kan strekke inn i lørdagen.

Ettermiddagsbyger i nord

– For Nord-Norges del vil temperaturen mange steder holde seg over normalen i juli. De neste dagene preges av fortsatt varmt vær, men med spredt skydekke mange steder. Videre vil det bli en del ettermiddagsbyger en del steder, sier Løvdahl.

Etter mange dager med god sommervarme i Øst-Finnmark vil temperaturen falle i helga og framover. Vinden i denne delen av landet vil snu, og nordavind vil føre til lavere temperaturer og tåke i kyststrøkene samt byger.

Det siste kan være nyttig, for flere steder i Nord-Norge er det nå så tørt at det er utstedt fare for skogbrann.

– På Spitsbergen har det vært fire dager på rappen med over 20 grader, og det er helt uvanlig. Dette skyldes varme vinder fra Sibir og at det er rekordlite is der oppe. Men nå kommer det kjøligere luftmasser også dit, sier meteorologen.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer