- Frata Russland vetoretten

Verdenssamfunnet bør frata Russland stemmeretten i FNs institusjoner og vetoretten i Sikkerhetsrådet, sier Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ber om at Russland må fratas stemmerett og vetorett i FN. Bildet er fra tirsdag i anledning et videomøte han hadde med USAs tidligere president Bill Clinton. Foto: Julia Nikhinson / AP / NTB.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ber om at Russland må fratas stemmerett og vetorett i FN. Bildet er fra tirsdag i anledning et videomøte han hadde med USAs tidligere president Bill Clinton. Foto: Julia Nikhinson / AP / NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– En forbrytelse er begått mot Ukraina, og vi krever rettferdig straff, sa Zelenskyj i en videooverført tale til FNs hovedforsamling i New York onsdag.

Straffen bør omfatte utestengelse fra å stemme i internasjonale organer, og Russland bør fratas vetoretten i FNs sikkerhetsråd, uttalte presidenten.

– Så lenge en aggressor er del av beslutningstakingen i internasjonale organisasjoner, bør aggressoren stenges ute fra dem, sa Zelenskyj.

Presidenten ber også om at det opprettes et spesialtribunal for Russland, samt et kompensasjonsfond.

I talen lovet han at Ukraina skal gjenerobre alle områder som er blitt okkupert, men at landet trenger mer våpen og tid for å få til dette.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer