Følg Sol på Facebook!
Regjeringen vedtok pensjonsreformen torsdag ved hjelp av et smutthull i grunnloven som lar dem omgå nasjonalforsamlingen for å få gjennom en lov.
Et mistillitsforslag ble varslet allerede torsdag fra det ytterliggående høyrepartiet Nasjonal samling. Men mistillitsforslaget fredag er fremmet av den uavhengige Liot-gruppen, og tilsluttet av den brede, venstreorienterte Nupes-koalisjonen i nasjonalforsamlingen.
– Jeg ber om at alle medlemmer tar ansvar for å bevare demokratiet, sier Liot-leder Bertrand Pancher til BMF TV.

Britisk etterretning: Russland rykker fram i Bakhmut
Borne i fare
Mistillitsforslaget må få tilslutning fra over halvparten av de folkevalgte for at regjeringen skal bli felt. Ingen fransk regjering er felt som følge av mistillit siden 1962. President Emmanuel Macrons regjering er i mindretall i nasjonalforsamlingen.
Det er statsminister Élisabeth Borne som står i fare for å felles. Macron, som har kjempet fram pensjonsreformen, står trygt og kan utnevne Borne til statsminister igjen dersom mistillitsforslaget går gjennom.
Dersom mistillitsforslaget blir nedstemt, vil det innebære at pensjonsreformen er vedtatt.

Lysbakken om avgangen: – Litt som å dø
Demonstrasjoner
Pensjonsreformen har utløst enorme demonstrasjoner i Frankrike og flere omganger med politiske streiker. Den foreløpig siste streiken fant sted onsdag. En av de synlige konsekvensene har vært opphoping av søppel i Paris fordi renovasjonsarbeiderne er ute i streik.
Torsdag ble over 200 personer pågrepet i forbindelse med demonstrasjoner mot regjeringen.
Macrons sentrum-høyre-regjering vil gradvis heve pensjonsalderen til 64 år. Reformforslaget innebærer også at man må jobbe i 43 år for å få full opptjening.
(©NTB)