Fransk legemiddelselskap kjent skyldig i svindel og drap etter slankepille-dødsfall

Den franske legemiddelgiganten Servier er kjent skyldig i alvorlig svindel og uaktsomt drap etter at et legemiddel knyttes til hundrevis av dødsfall.

Foto: NTB scanpix / AP/Michel Euler
Foto: NTB scanpix / AP/Michel Euler Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Legemiddelet Mediator var utviklet til bruk mot diabetes og overvekt.

Mandag kom en domstol i Paris fram til at selskapet må ta ansvar for hundrevis av dødsfall knyttet til bruken av legemiddelet.

Serviers tidligere nestleder ble dømt til betinget fengsel i fire år, samtidig som selskapet fikk en bot på 2,7 millioner euro, tilsvarende 27 millioner kroner.

Jacques Servier, som grunnla legemiddelselskapet Servier, fotografert da rettssaken ble innledet i 2013. Arkivfoto: Thibault Camus / AP / NTB
Jacques Servier, som grunnla legemiddelselskapet Servier, fotografert da rettssaken ble innledet i 2013. Arkivfoto: Thibault Camus / AP / NTB Vis mer

Legemiddelet var i salg i 33 år og ble brukt av om lag 5 millioner mennesker før det i 2009 ble trukket fra markedet. Årsaken var frykt for at det kunne førte til alvorlige hjerteproblemer. Det tok ti år fra de første bekymringsmeldingene kom, til legemiddelet ble trukket.

Domstolen mener selskapet prioriterte profitt over kundenes helse. Servier risikerer nå å måtte betale store summer i erstatning. I alt 6.500 mennesker omfattes av søksmålet.

Også Frankrikes legemiddeltilsyn er kjent skyldig i saken, og ilegges en bot på 303.000 euro, tilsvarende drøyt 3 millioner kroner, for sin rolle.

Saken er en av de største helseskandalene i Frankrike i nyere tid.

Servier sier de ikke kjente til farene ved legemiddelet.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer