Fransk journalist: Homofile prester i flertall i Vatikanet

Den franske journalisten og forfatteren Frédéric Martel hevder i en ny bok at rundt 80 prosent av prestene i Vatikanets ledelse er homofile.

Pave Frans kan skimtes i et vindu over Petersplassen på dette bildet fra Vatikanet i Roma. Frans har gitt uttrykk for en mer forsonende holdning overfor homofile enn tidligere paver. Men fortsatt mener den katolske kirken at homofile må avstå fra sex hvis de vil unngå å synde. Foto: Andrew Medichini / AP / NTB scanpix
Pave Frans kan skimtes i et vindu over Petersplassen på dette bildet fra Vatikanet i Roma. Frans har gitt uttrykk for en mer forsonende holdning overfor homofile enn tidligere paver. Men fortsatt mener den katolske kirken at homofile må avstå fra sex hvis de vil unngå å synde. Foto: Andrew Medichini / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle disse prestene er ikke nødvendigvis seksuelt aktive, ifølge boka som utgis neste uke. Men noen av dem skal ha vært svært ivrige i sin offentlige fordømmelse av andre homofile.

Martel har intervjuet både kardinaler, biskoper, pavelige ambassadører, flere hundre prester og medlemmer av Vatikanets Sveitsergarde i arbeidet med boka. Deler av innholdet gjengis av blant andre avisa The Guardian og det katolske nettstedet The Tablet.

Ifølge boka har noen av de homofile prestene akseptert sin legning, mens andre fornekter den. Noen lever i hemmelige etablerte forhold, men en del tyr angivelig til tilfeldig sex og mannlige prostituerte.

Frédéric Martel, som selv er homofil, er ikke den første som hevder at mange prester i Vatikanet er tiltrukket av menn. Den polske tidligere presten Krzysztof Charamsa, som mistet jobben i Vatikanet da han sto fram som homofil, har uttalt at det katolske presteskapet er «fullt av homoseksuelle».

Menn som ønsker å jobbe som prest i den katolske kirken, må love å leve i sølibat og avstå fra sex. Seksuelle handlinger mellom personer av samme kjønn er i strid med den katolske kirkens lære.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer