Frankrike truer med å kutte strømmen til øyer

Frankrike truer igjen med å kutte strømmen til de britiske Kanaløyene for å legge press på Storbritannia i striden om fiskerirettigheter.

Saint Peter Port på øya Guernsey. (Foto: Shutterstock)
Saint Peter Port på øya Guernsey. (Foto: Shutterstock) Vis mer
Publisert

Frankrike reagerer sterkt på at Storbritannia nekter å gi franske fiskere fiskerilisensene de har bedt om i tråd med brexitavtalen.

– Frankrike vil ikke finne seg i dette, sa den franske EU-ministeren Clement Beaune til Europe 1 og viste til Kanaløyene der Storbritannia er avhengig av strøm fra Frankrike.

Han gikk ikke i detalj, men advarselen spilte på en trussel som fiskeriminister Annick Girardin kom med i mai om at konflikten kunne ramme strømforsyningen via undervannskabelen til Jersey.

Kanaløyene Jersey og Guernsey ligger rett utenfor kysten av Frankrike.

Fiskerettigheter for EU-båter i britisk farvann var et sentralt problem i forhandlingene om skilsmisseavtalen mellom Storbritannia og EU etter brexit.

Konflikten nådde et klimaks i mai da en flåte på 50 franske fiskebåter samlet seg til protest ved havna i Saint Helier på Jersey. Både franske og britiske marinefartøyer ble involvert.

Siden det har franske fiskere søkt om nye lisenser, men de klager over byråkrati og mange avslag.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer