Fra 2050 vil innvandring stå for befolkningsveksten

Befolkningsutviklingen framover vil preges av lavere folkevekst og stadig eldre befolkning ifølge SSB. Om under 30 år vil det dø flere enn det fødes i Norge.

Illustrasjonsfoto: Statsborgerseremoni i Oslo Rådhus. Foto. Lise Åserud / NTB
Illustrasjonsfoto: Statsborgerseremoni i Oslo Rådhus. Foto. Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

Tallene fra SSBs nye nasjonale befolkningsframskrivninger viser at Norges befolkning kommer til å vokse mindre fremover.

Norges befolkning er i dag 5,4 millioner. I 2060 vil befolkningen vokse til 6,1 millioner før vi blir 6,2 millioner i 2100.

Ettersom det dør flere enn det fødes i Norge ved 2050, er det innvandring som kommer til å bidra til befolkningsvekst i fremtiden.

– Ved 2050 forventer vi at det årlig vil dø flere enn det fødes, og da vil innvandringen alene bidra til at vi fortsatt får folkevekst, sier demograf Ane Tømmerås i SSB i en pressemelding.

Folketallet vil krympe i 40 prosent av kommunene

Statistisk sentralbyrås nye befolkningsframskrivninger viser at befolkningen i Norge vil vokse fra dagens 5,4 millioner mennesker til 6 millioner i 2050 og 6,2 millioner i 2100.

– Veksten i befolkningen de neste tiårene blir ujevnt fordelt utover landet. Viken fylke er ventet å vokse med 19 prosent fram mot 2050, mens Nordland ventes å krympe med 2 prosent, sier SSB-forsker Sturla Løkken i en pressemelding.

Veksten i befolkningen de neste tiårene blir ujevnt fordelt utover landet. I 40 prosent av kommunene vil befolkningstallet gå ned. Her et bilde fra Vik i Sogn. Illustrasjonsfoto: Berit Keilen / Scanpix
Veksten i befolkningen de neste tiårene blir ujevnt fordelt utover landet. I 40 prosent av kommunene vil befolkningstallet gå ned. Her et bilde fra Vik i Sogn. Illustrasjonsfoto: Berit Keilen / Scanpix Vis mer

Befolkningen totalt er ventet å vokse med 11 prosent fram mot 2050, men det er 40 prosent av kommunene som ikke tar del i veksten, ifølge SSB. Det er i hovedsak snakk om distriktskommuner.

Sentraliseringen vil øke

– Mange av dem finner vi i Innlandet, Trøndelag og i Nord-Norge, da særlig i Nordland, sier Løkken.

Det er Oslo av bykommunene som har størst framskrevet vekst til 2050 med 109.000 personer (16 prosent). Oslo er forventet å passere 800.000 innbyggere i 2045. Bergen og Stavanger er forventet å nå henholdsvis 300.000 og 150.000 innbyggere rundt 2030.

Ifølge SSB er trenden som var med å flytte ut av byene i forbindelse med pandemien, av midlertidig varighet.

– I beregningene våre er det ingenting som tyder på at sentraliseringen vil stoppe opp i kjølvannet av pandemien. Trenden med at befolkningen bor stadig mer sentralt fortsetter, sier han.

I dag bor 68 prosent av befolkningen i sentrale strøk. I 2050 vil denne andelen være 73 prosent, ifølge SSB.

Flere gamle i distriktene

Noen distriktskommuner kan også oppleve at over en tredjedel av befolkningen er over 70 år i 2050.

I dag er andelen av befolkningen som er 70 år eller eldre nå 9 prosent i Oslo, mens den for de minst sentrale kommunene i landet er 19 prosent.

I 2050 ventes det at disse andelene blir henholdsvis 16 prosent for Oslo og 26 prosent for de minst sentrale kommunene.

(NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer