Fosen-aksjonister varsler aksjon på Slottsplassen

Flere hundre Fosen-aksjonister varsler at de skal aksjonere på Slottsplassen når statsrådene fredag kjører for å samles til Kongen i statsråd.

Aksjonister med samisk flagg på Slottsplassen markerer at det er 599 dager siden Fosen-dommen. Aksjonistene planlegger å stå langs Slottsplassen mens regjeringsbilene kjører forbi på vei til statsråd på slottet fredag formiddag. Foto: Lise Åserud / NTB
Aksjonister med samisk flagg på Slottsplassen markerer at det er 599 dager siden Fosen-dommen. Aksjonistene planlegger å stå langs Slottsplassen mens regjeringsbilene kjører forbi på vei til statsråd på slottet fredag formiddag. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

Aksjonistene skal stå med bannere, kamprop og flagg, mens statsrådsbilene kjører forbi for å samles til Kongen i statsråd, skriver Natur og Ungdom i en pressemelding. Aksjonistene mener det er uakseptabelt at det har gått nesten 100 dager siden regjeringen innrømmet at det pågår et menneskerettighetsbrudd på Fosen.

– Vi ble lovet endring, vi ble lovet at menneskerettighetene våres skulle respekteres. Likevel har ingenting skjedd på nesten 100 dager. Nå er vi her for å vise at så lenge menneskerettighetsbruddet pågår, blir det aldri stille! Sier Elle Nystad, leder i NSR-Nuorat.

– Når ingenting skjer, må vi igjen vise regjeringen at vi fremdeles er her, og at vi ikke gir oss før vindturbinene på Fosen rives og landet er tilbakeført til reindrifta, sier Elle Rávdná Näkkäläjärvi, leder i Sametingets ungdomspolitiske utvalg.

Kongen i statsråd er regjeringens øverste beslutningsorgan der alle statsrådene samles hver fredag med kongen, klokken 11.00, for å formelt fatte vedtak som statens utøvende makt.

I februar okkuperte 15 menneskerettsaktivister Olje- og energidepartementet i fire døgn. Deretter ble blant annet inngangspartier til ti departementer blokkert. Det hele ble avsluttet med en støttedemonstrasjon der 1500 mennesker samlet seg i stille markering fremfor slottet.

(©NTB)

Mer om