Vis mer

Forvirret? Dette er FIFA-skandalen

FIFA-president Sepp Blatter og UEFA-president Michel Platini utestengt.

(upublisert) Opprettet


Mandag ble det klart at FIFAs etiske komite utestenger FIFA-president Sepp Blatter og UEFA-president Michel Platini fra all fotball i åtte år.

Grunnen er en pengeoverføring som ble gjort i 2011. De over 17 millioner kronene som ble overført skal ha vært betaling for arbeid gjort fra 1998 til 2002.

De to sier bakgrunnen for pengeoverføringen var en muntlig kontrakt, og betaling for konsulentarbeid, men FIFAs etiske komite setter ikke lit til denne forklaringen. Hvorfor betalingen var nesten ti år forsinket har de heller ikke fått svar på.

Komiteen kan ikke bevise at det er snakk om korrupsjon. Dermed er det uaktuelt å stenge dem ute på livstid.

Slik har FIFA-skandalen utvklet seg siden mai:


 1. Syv FIFA-delegates pågripes


  27. mai: Sveitsisk politi, i samarbeid med FBI, pågriper sju FIFA-delegater i en razzia på et luksushotell i Zürich, skriver NRK. Mistankene gjelder hvitvasking og bedrageri. Totalt siktes 14 personer.


 2. Putin kritiseres for innblanding


  28. mai: Skandalen blir verdenspolitikk når Russlands president Vladimir Putin kritiserer USA for å ha blandet seg i saker landet ikke har noe med, skriver TV2.

  – Dette er nok et forsøk av USA å utvide sin myndighet til å gjelde andre stater, sier Putin ifølge nyhetsbyrået AP.

  Samtidig innledes FIFA-kongressen i Zürich.


 3. Blatter blir gjenvalgt


  29. mai: Sepp Blatter gjenvelges som president til tross for skandalen. Utfordreren prins Ali bin Al Hussein fra Jordan erklærer seg slått etter den første stemmerunden.

  - Jeg vil fikse FIFA, så kan jeg levere fra meg et FIFA om fire år som er sunt og en integrert del av samfunnet rundt seg. Jeg lover dere dette, sa Blatter etter valget, melder Aftenposten.


 4. - En av Blatters nærmeste innblandet


  2. juni: Sepp Blatter offentliggjør at han trekker seg, men at han først vil gjøre det ved en ekstraordinær kongress. Beskjeden kommer timer etter at New York Times publiserte en sak hvor de hevdet at Blatters nærmeste, generalsekretær Jerome Valcke, var innblandet i skandalen.


 5. Tidligere FIFA-delegat innrømmer  å ha tatt imot betaling


  3. juni: Etterforskerne offentliggjør et forhør der tidligere FIFA-delegat Chuck Blazer erkjenner at han har tatt imot betaling forbindelse med at Sør-Afrika ble valgt til VM-vert i 2014. Flere medier melder at FBI også etterforsker Blatter.


 6. Ny president skal velges


  20. juli: FIFA forteller at en ny president skal bli valgt på en ekstraordinær kongress 26. februar i Zürich. Samtidig tvinges Blatter til å avbryte pressekonferansen da en mann kaster sedler på sveitseren.


 7. Platini lanserer seg som kandidat


  29. juli: UEFA-president Michel Platini lanserer seg som presidentkandidat.


 8. Blatter trekker seg fra IOC


  3. august: Blatter offentliggjør at han trekker seg som medlem fra Den internasjonale olympiske komité (IOC).


 9. Presenterer handlingsplan


  10. september: FIFA presenterer en handlingsplan som har til hensikt å komme til bunns i organisasjonens problemer. Blant annet foreslås det en makstid på tolv år i FIFA, skrev NRK.

  – Denne planen vil avgrense risikoen for politiske og andre bindinger som ofte kan oppstå ved altfor lang tid i sentrale posisjonar, sa Domenico Scala, som ledet komiteen som skulle foreslå reformene for organisasjonen.


 10. Blatters nærmeste suspenderes


  18. september: FIFAs generalsekretær, Jerome Valcke, som er blitt beskrevet som Blatters nærmeste, suspenderes, skriver Nettavisen. Franskmannen anklages for å ha solgt billetter svart under VM i 2014.


 11. Blatter mistenkt for korrupsjon


  25. september: Den sveitsiske påtalemyndigheten forteller at Sepp Blatter er mistenkt for korrupsjon, skriver Dagens Næringsliv. Blatter har utført en ureglementert pengetransaksjon til Platini på rundt 17 millioner kroner.


 12. Hevder pengene var betaling for arbeid


  28. september: Dager senere sender Blatter og Platini ut en pressemelding hvor det hevdes at pengene var for arbeid Platini utførte for FIFA i 1998 og 2002. Den siste utbetalingen på 17 millioner kroner ble gjort i 2011. Blatter insisterer på at han fortsatt kommer til å gå av etter presidentvalget i februar.


 13. Coca-Cola og McDonalds krever Blatters avgang


  2. oktober: To av FIFAs største sponsorer, Coca-Cola og McDonalds, krever at Blatter går av umiddelbart.


 14. Utestenger Blatter og Platini i 90 dager


  7. oktober: Trykket på FIFA-toppene øker da det blir kjent at den etiske komiteen vil utestenge Blatter i 90 dager.

  8. oktober: FIFAs etiske komité utestenger Blatter og Platini i 90 dager. I tillegg utestenges Chung Mong-joon, en av presidentkandidatene, i seks år. Også generalsekretær Jerome Valcke blir utestengt, for 60 dager.


 15. Nye pågripelser


  3. desember: Over et dusin personer tilknyttet FIFA pågripes i en aksjon gjennomført av sveitsisk politi.


 16. Blatter til høring - Platini boikotter den


  17. desember: Sepp Blatter møter til høring i FIFAs etiske komité.

  18. desember: Michel Platini boikotter høringen med komiteen og sender sine advokater i sitt sted. Franskmannen hevder han allerede er dømt.


 17. Blatter og Platini utestenges fra all fotball i åtte år


  21. desember: FIFA-president Sepp Blatter og UEFA-president Michel Platini utestenges fra all fotball i åtte år. De bøtelegges henholdsvis 50.000 og 80.000 sveitserfranc.Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.