Fortsatt usikkert om barn ned til tolv år skal vaksineres i Norge

Danmark åpner for vaksinering av barn for å få en høy nok flokkimmunitet til å slå ned pandemien. FHI mener Norge kan komme langt ved å vaksinere de voksne.

En ungdom i Montevideo, Uruguay får en dose av en koronavaksine. Landet vaksinerer ungdom mellom 12 og 17 år. Foto: Matilde Campodonico / AP / NTB
En ungdom i Montevideo, Uruguay får en dose av en koronavaksine. Landet vaksinerer ungdom mellom 12 og 17 år. Foto: Matilde Campodonico / AP / NTB Vis mer
Publisert

– Norge har gode forutsetninger for å oppnå en høy vaksinasjonsdekning blant voksne, sier overlege Margrethe Greve-Isdahl i Folkehelseinstituttet til NTB.

FHI er i gang med en utredning av om barn og unge skal inkluderes i vaksinasjonsprogrammet. De skal først vurdere aldersgruppen 16–17 i løpet av kort tid, før de over sommeren konkluderer for dem mellom 12 og 15.

Greve-Isdahl sier risikoen for enkelte alvorlige tilfeller, og vaksineringsgraden i befolkningen, må veies opp mot den begrensede kunnskapen man har om vaksinering av barn og unge.

Pfizer godkjent for ungdom

Det er allerede åpnet for at barn og unge fra tolv år og opp kan få vaksinen hvis de har alvorlig sykdom.

– Det er en fordel å bruke tid på å gjøre en grundig utredning. Det er mange faktorer som må vurderes dersom man skal tilby vaksine til friske ungdommer som selv har svært lav risiko for alvorlig sykdom, sier Greve-Isdahl.

Det er Pfizer-vaksinen FHI vurderer om norske ungdommer skal kunne få. Denne er godkjent av EUs legemiddelbyrå (EMA) for barn fra tolv år. Vaksinen er allerede tatt i bruk til ungdom flere steder.

– Viktig å overvåke

Legemiddelverket overvåker bruken av den.

– Det vil være svært viktig med god overvåking slik at eventuelle nye og uventede bivirkninger blir oppdaget så raskt som mulig, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket til NTB.

– Moderna-vaksinen ser også ut til å virke bra hos barn, og søknad om godkjenning er under behandling hos EMA, sier Madsen.

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier at nettopp kunnskapen og erfaringen fra andre land vil bli viktig i arbeidet FHI er i gang med.

– Tordnende høy effektivitet

I Danmark starter vaksineringen av barn mellom 12 og 15 år trolig i september. Danskene har allerede godkjent vaksinen for alle over 16 år.

– Vaksinen er sikker for dem mellom 12 og 15, og effektiviteten er tordnende høy, sier Sundhedsstyrelsens direktør Søren Bostrøm.

– Vi vil gjerne ha mer data når det gjelder barn. Det forventer vi å få utover sommeren, fordi land som USA har tatt vaksinen fra Pfizer i bruk, sier han.

(©NTB)

Mer om