Fortsatt uvisst på hvor oljelekkasjen utenfor Bergen stammer fra

Brannmannskapene har kontroll på oljeflaket som mandag ble oppdaget ved Håøysundet i Alver kommune. Men hvor det kommer fra er fortsatt en gåte.

Brannvesenet la mandag kveld ut lenser for å stanse det store oljeflaket som drev i Håøysundet i Alver kommune. Foto: Marit Hommedal / NTB
Brannvesenet la mandag kveld ut lenser for å stanse det store oljeflaket som drev i Håøysundet i Alver kommune. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I løpet av nattetimene har brannmannskapene holdt vakt og passet på lensene som er lagt ut ved flaket.

Oljelekkasjen et omfang på 1.000x200 meter, men om flaket har minket i løpet av natten får man ikke skikkelig oversikt over før dagslyset kommer.

– Det går litt i oppløsning. Det fordamper jo litt, det er jo det som skjer, sier vaktkommandør Tore Fanebust på 110-sentralen Vest til NTB tirsdag morgen.

Hva slags stoff det er snakk om, eller hvor det kommer fra, er fortsatt ikke kjent.

Det jobbes med å få oversikt over omfanget av oljelekkasjen ved Håøysundet i Alver kommune. Foto: Marit Hommedal / NTB
Det jobbes med å få oversikt over omfanget av oljelekkasjen ved Håøysundet i Alver kommune. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer

– Det ser ut som det er en kombinasjon av litt diesel og andre ting. Vi har sendt inn prøver, så får vi se hva slags svar som kommer tilbake, sier vaktkommandøren.

– Har noen teorier

Oljeflaket ble oppdaget mandag ettermiddag, men hvor det kommer fra har man ikke funnet ut av enda.

– Vi har noen teorier, sier Fanebust om hvordan oljen har kommet i sjøen.

– Politiet jobber med det. Det har vært noen båter som har gått i området, som vi sjekker opp, fortsetter vaktkommandøren.

Han sier flaket etter hvert vil forsvinne av seg selv.

– Det vil fordampe. Naturen ordner også litt opp med å bryte det ned, også vil lensene gjøre en del av jobben.

Sårbare områder

Tirsdag vil brannmannskapene fortsette å holde vakt og sikre at ikke de mest sårbare områdene kommer i kontakt med oljen.

Kystverket opplyser at skadebegrensingen som brannvesenet gjør, er viktig for å beskytte natur og dyreliv i området.

– Dette håndteres godt lokalt, men Kystverket står klar til å bistå med rådgiving og eventuelt utstyr, sier vaktleder Silje Berger i Miljøberedskap i Kystverket til NTB.

Oppdrettsselskapet Lerøy har anlegg i Radfjorden, rundt en kilometer nord for både Kvernafjorden og Håøysundet hvor oljeflaket er lokalisert. Samfunnskontakt Krister Hoaas forteller til Bergensavisen at de har folk i beredskap i tilfelle flaket styrer mot dem.

– Per nå er det ikke noe som tyder på at oljeflaket vil treffe anlegget, men vi følger med. Nødetatene oppdaterer oss underveis, sier Hoaas.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer