Normalberedskapen i helger er åtte fly, hvorav sju fly skal være kortbaneressurser, opplyser helseforetaket Luftambulansetjenesten lørdag formiddag.
Helseforetaket velger nå å kun gi et mer generelt bilde av den planlagte flyberedskapen ettersom den ofte varierer mye gjennom dagen. Faktorer som oppdragsmengde, arbeids- og hviletidsbestemmelser, teknisk, vær og ulike tidspunkter for vaktbytter bidrar til at beredskapen hele tiden varierer.
Luftambulansetjenesten understreker at alle de nye ambulanseflyene i tjenesten, bortsett fra det nye jetflyet, kan lande på flyplasser med kort bane (800 meter). Flyene som er hentet inn ekstra, kan ikke lande på kortbane, men avlaster kortbaneflyene ved å ta oppdrag som går mellom to store flyplasser. I Nord-Norge går rundt 60 prosent av alle oppdrag med ambulansefly mellom to store flyplasser.

Kvinne døde etter trappefall på Stavanger lufthavn
Av hensyn til beredskapen, vil oppdrag med lav hastegrad i perioder måtte bli utsatt eller utført av andre ambulanseressurser. Status for kvelden og nattens beredskap blir kjent klokken 15.
Selskapet Babcock overtok natt til mandag denne uka ambulanseflytjenesten i Norge. Babcock vant i 2017 anbudskonkurransen om luftambulansetjenesten over selskapet Lufttransport, som hadde drevet tjenesten i 25 år.
De første to ukene i juli må det gjennomføres pålagt trening for besetningene i ambulanseflytjenesten ved hvert vaktbytte. Det betyr at det er redusert tilgang på mannskap mens treningen pågår.
(©NTB)
