Fortsatt flomtreg trafikk inn mot Oslo: - Bilister må være på vakt

Flomfaren på Østlandet er langt fra over, og folk må være på vakt i trafikken, advarer Vegtrafikksentralen øst. Plutselig kan nye farlige situasjoner oppstå.

Flombarrierer ved Sandstranda i Krokstadelva i Drammen kommune greier ikke holde alt vann unna. Mange steder nær Oslofjorden og Drammensfjorden stiger vannet i elvene fortsatt. Foto: Annika Byrde / NTB
Flombarrierer ved Sandstranda i Krokstadelva i Drammen kommune greier ikke holde alt vann unna. Mange steder nær Oslofjorden og Drammensfjorden stiger vannet i elvene fortsatt. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flomvannet siger nedover i vassdragene nærmere fjorden, og veiene i nærheten får merke det.

– Selv om flomtoppen er nådd i Mjøsa og andre store innsjøer, kan vannet fortsatt by på utfordringer fremover. Det kan plutselig oppstå situasjoner der vannet kan komme veldig fort, og så forsvinne fort igjen, sier trafikkoperatør Anne Hårstad til NTB.

Mandag var en rekke veier i Follo-området stengt før de ble åpnet igjen etter relativt kort tid. Tirsdag er det Askim-Mysen-området som får merke det samme, ifølge Hårstad.

– Terrenget er så mettet av vann at det er små marginer før det kommer nye ras, understreker hun.

Geolog på vei

Rundt Oslo-gryta er det situasjonen på Abildsø som gjør det verst for bilistene. Innsnevringen får store ringvirkninger.

Det ene løpet på E6 ble toveisregulert søndag ettermiddag etter at europaveien var stengt i en retning etter raset som gikk. Kapasiteten er dermed redusert i begge retninger.

– En geolog er ventet i løpet av dagen, deretter gjenstår oppryddingen. Det er uvisst hvor lang tid dette tar, opplyser Vegtrafikksentralen.

Sørfra på E6 begynte køen ved Tusenfryd tidlig tirsdag morgen.

– Det som skjer ved Abildsø, påvirker jo andre veier også, sier trafikkoperatør Anne Hårstad.

Folk kjører omveier, og trafikken øker på innover Mosseveien, hvor det jo er mye trafikk fra før.

Hvis geologen mener området er trygt, kan veien åpnes igjen i løpet av dagen. Men det kan vise seg at grunnen fortsatt er utrygg, og dermed kan problemene fortsette i flere dager.

Grusveier skylt bort

Alle andre store veier i Oslo-området er åpnet, men det betyr ikke at alt flyter greit.

– Vi har åpnet flere og flere veier, og det ser bedre ut, men en del grusveier er fortsatt tungt påvirket. De kan være helt eller delvis skylt bort – eller veldig hullete, sier Hårstad.

Grusveiene kan ikke repareres før regnet har gitt seg. Store, tunge kjøretøy, som veihøvler, vil bare ødelegge disse veiene enda mer.

En del asfaltveier er også preget av all nedbøren.

– Grøfter og stikkrenner blir fulle, for vannet tar med seg grus og grums. Vær våken, det kan være vanskelig å komme fram enkelte steder, sier Hårstad.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer