Forsvarsdepartementet droppet omstridt renholdskontrakt, men Forsvaret må fortsette

Forsvarsministeren har sagt opp en omstridt renholdskontrakt med ISS i eget departement, men ikke for resten av Forsvaret. Ap krever at hele kontrakten heves.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) måtte svare Stortinget på hvorfor Forsvaret må fortsette med renhold fra ISS, når departementet selv ikke mener tilbudet er godt nok og har sagt opp kontrakten. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) måtte svare Stortinget på hvorfor Forsvaret må fortsette med renhold fra ISS, når departementet selv ikke mener tilbudet er godt nok og har sagt opp kontrakten. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) måtte svare i Stortinget onsdag om hvorfor Forsvarsdepartementet nylig har sagt opp en omstridt renholdskontrakt med selskapet ISS, mens selskapet får fortsette med renhold i resten av Forsvaret.

Det har vært store misnøye med renholdet i Forsvaret etter at regjeringen påla Forsvaret å outsource sine renholdstjenester for noen år tilbake.

– Kan ministeren redegjøre for hvordan det har seg at privat driftet renhold ikke er godt nok for ledelsen som igangsatte privatiseringen, men at det skal bevares slik i resten av landet, spurte Aps stortingsrepresentant Martin Kolberg.

Anklaget for ideologisk rasering

– Det helt klart at den tjenesten som ISS har levert, ikke er god nok, og da må vi ta grep, men det betyr ikke at alt skal over på offentlige hender igjen, svarte Bakke-Jensen.

Forsvarsministeren uttalte at han mener det å sette offentlige oppgaver ut på anbud er positivt fordi det vil føre til mer innovasjon, økonomiske besparelser og økte krav til bruk av ny teknologi, grønne løsninger og kvalitet. Det fikk Kolberg til å anklage regjeringen for å ha rasert renholdet i Forsvaret av ideologiske grunner.

Ap la forrige uke fram et forslag for Stortinget om å ta renholdet i Forsvaret tilbake i egen regi.

Ifølge Ap har privatiseringen ført til dårligere arbeidsvilkår, tap av pensjonsrettigheter for enkelte ansatte, dårligere arbeidsvilkår og høyere klagefrekvens.

Måtte fotfølges av vakter

Bakke-Jensen ble også konfrontert med at en rekke ISS-renholdere ikke har hatt sikkerhetsklarering og dermed har måttet bli fotfulgt av sikkerhetsvakter mens de har vasket.

– Er det god ressursbruk for Forsvaret? ville Sps representant Liv Signe Navarsete vite.

Forsvarsministeren uttalte at han ikke kjente til dette.

– Hvis det er tilfelle, noe jeg ikke har kunnskap om, så er det ikke god bruk av Forsvarets ressurser. Da har man ikke vært god som innkjøper, for da har man ikke fått målt hvordan den tjenesten kan leveres, uttalte Bakke-Jensen.

– Betydelig forbedret

– Det har vært utfordrende å overta renholdsoppgavene og vi har investert betydelige ressurser for å sikre at Forsvaret skal få renhold i henhold til det som er forespurt, sier konserndirektør for kommunikasjon i ISS, Ronny Pettersen, til NTB.

Pettersen sier Forsvaret med oppdraget hadde en intensjon om kostnadsbesparinger. Han forteller at Forsvarets tilbakemeldinger til dem, gjennom Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO), er at renholdet nå har gjennomgående god kvalitet og er betydelig forbedret.

– Lang saksbehandlingstid ved sikkerhetsklarering av våre medarbeidere har vært en stor utfordring, allikevel får vi tilbakemelding på at ryddigheten på dette området er bedre enn tidligere, framholder Pettersen.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer