Forsvaret ble varslet om ulovlig praksis for fire år siden

Kripos varslet Forsvaret om ulovlig vandelssjekking i 2019. Praksisen ble først kjent i år og Forsvarets narkotikagruppe legges nå ned.

Illustrasjonsfoto. Foto: Audun Braastad / NTB
Illustrasjonsfoto. Foto: Audun Braastad / NTB Vis mer
Publisert

Fredag forrige uke opplyste Forsvaret at deres narkotikagruppe legges ned etter det ble avdekket at de med hjelp fra politiansatte hadde sjekket vandel på kommende soldater ulovlig.

Ifølge Dagens Næringsliv varslet Kripos om dette allerede i 2019.

En stund før innrykk fikk politiet en liste over soldater innkalt til tjeneste, som ble søkt opp i politiets registre. På den måten ble det funnet informasjon som ikke dukker opp i alminnelig vandelskontroll.

Informasjon og opplysninger om rusbruk er til internt bruk i politiet. Selv får Forsvaret ikke tilgang gjennom sin vanlige vandelskontroll.

Forsvaret ble bedt om å vurdere hva konsekvensene behandlingen av opplysninger kunne føre til for de registrerte og iverksette tiltak.

Nestleder ved Forsvarets personell- og vernepliktssenteret oberstløytnant Petter Lysholm sier han ikke kjenner til at noen skal ha blitt nektet førstegangstjeneste på ulovlig eller uhjemlet grunnlag.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer