Forsvarer vil at Baneheia-saken skal gå i Oslo

Den gjenåpnede saken mot Viggo Kristiansen bør gå for Borgarting lagmannsrett i Oslo, mener Kristiansens forsvarer, advokat Arvid Sjødin.

Advokat Arvid Sjødin forsvarer Baneheie-dømte Viggo Kristiansen. Foto: Terje Pedersen / NTB
Advokat Arvid Sjødin forsvarer Baneheie-dømte Viggo Kristiansen. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

– Det er det mest naturlige og enkleste for partene og vitner at saken går for Borgarting lagmannsrett. Den ligger sentralt, og det er mye lettere å komme seg fra Kristiansand til Oslo enn til Bergen, sier advokat Sjødin til NTB.

Høyesterett startet tirsdag arbeidet med å oppnevne domstolen som skal behandle Baneheia-saken på nytt, blant annet ved å innhente partenes syn.

Valget kan uansett ikke falle på Agder lagmannsrett, domstolen som avsa den fellende dommen mot Viggo Kristiansen i 2002, men skal ifølge loven være en av de tilliggende lagmannsrettene – Borgarting eller Gulating.

Rask behandling

Bare hvis det foreligger særlige grunner kan man fravike lovens hovedregel, men slike grunner er det ikke i dette tilfellet, mener Sjødin.

Etter det NTB forstår, er Høyesterett innstilt på å underlegge spørsmålet rask behandling. Det kan bli klart allerede i løpet av uka hvilken lagmannsrett som blir valgt.

Dette blir også domstolen som skal behandle begjæringen til Viggo Kristiansen (41) om løslatelse i påvente av ny rettsbehandling, hvis påtalemyndigheten ikke samtykker. NTB har vært i kontakt med Agder statsadvokatembeter, men har så langt ikke fått svar fra førstestatsadvokat Erik Erland Holmen.

Har sonet i nesten 21 år

Holmen har ikke opplyst om når en beslutning er klar, men har oppgitt at han kommer til å bruke «noen dager» på å behandle begjæringen. Det var tirsdag morgen ikke gitt noen signaler om når statsadvokatens innstilling vil være klar.

Kristiansen har sonet som forvaringsdømt i snart 21 år og sitter nå på Ila fengsel og forvaringsanstalt i Bærum. Hvis påtalemyndigheten samtykker i at han skal løslates, kan han spasere ut av fengselet samme dag.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer