Vil løslate Viggo Kristiansen:

Forsvarer: En enorm lettelse

Statsadvokaten vil at Viggo Kristiansen skal løslates. Familiene til de drepte jentene i Baneheia er skuffet, mens forsvareren kaller det en enorm lettelse.

Arkivbilde av Viggo Kristiansen. Foto: Photoline / NTB
Arkivbilde av Viggo Kristiansen. Foto: Photoline / NTB Vis mer
Publisert

I en pressemelding mandag opplyser statsadvokatene Andreas Schei og Johan Øverberg at påtalemyndigheten støtter Viggo Kristiansens anke om løslatelse.

– Etter en samlet vurdering, der det er tatt i betraktning at saken etter gjenåpningen ikke er endelig avgjort, og der også behovet for samfunnsvern er vurdert, har påtalemyndigheten kommet til at vi vil støtte Kristiansens anke til Høyesterett og påstå ham løslatt, skriver de to.

Kristiansen er dømt til 21 års forvaring for å ha vært hovedmannen bak voldtektene av og drapene på Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) i Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000.

Forsvarer: Enorm lettelse

Familiene til de drepte jentene er overrasket og skuffet over at påtalemyndigheten ber om at Viggo Kristiansen løslates, forteller bistandsadvokat Audun Beckstrøm til NTB.

Kristiansens forsvarer, advokat Arvid Sjødin, betegner avgjørelsen som en «enorm lettelse». Han venter løslatelse mandag eller tirsdag.

– Viggo er betydelig overrasket, men veldig glad. Jeg har også snakket med familien. Flere sier de skal hjem og heise flagget, sier Sjødin til NTB.

Høyesterett skal etter planen behandle spørsmålet om løslatelse 17. juni i full behandling med fem dommere, men nå ber påtalemyndigheten ifølge VG om at spørsmålet behandles skriftlig.

Gjenopptatt i februar

Gjenopptakelseskommisjon besluttet 18. februar i år å gjenåpne straffesaken mot Viggo Kristiansen. Oslo statsadvokatembeter gjennomgår saken og skal gi en innstilling til Riksadvokaten om det skal gjennomføres en ny hovedforhandling eller om det skal bes om frifinnende dom uten hovedforhandling. Det arbeidet pågår fortsatt.

– Grunnet sakens alder, omfang og pågående etterforskningsskritt må det antas at endelig innstilling og Riksadvokatens avgjørelse tidligst vil kunne foreligge høsten 2021, heter det i pressemeldingen.

Ikke forlenget forvaring

Det ble mandag også kjent at påtalemyndigheten ikke vil bringe saken inn for retten for å få forlenget forvaringen.

– Ved denne vurderingen er det blant annet vektlagt at verken kriminalomsorgens innstilling eller de sakkyndiges vurdering av Kristiansen er av en slik art at hensynet til samfunnsvern tilsier en forlengelse slik saken nå står, heter det.

Påtalemyndigheten presiserer at støtten til begjæringen om løslatelse» ikke er uttrykk for noe standpunkt til skyldspørsmålet».

Kristiansen har hele tiden nektet straffskyld.

Jan Helge Andersen ble dømt til 19 års fengsel. Han har sonet ferdig.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer