Brexit

Forslag om brexitutsettelse passerte første hinder

Underhuset bestemte onsdag ettermiddag at forslaget om å utsette brexit skal gå videre i prosessen mot et endelig lovvedtak.

Statsminister Boris Johnson (stående til høyre) og opposisjonsleder Jeremy Corbyn (tvers overfor), gikk i verbal klinsj allerede i spørretimen midt på dagen onsdag. Utover ettermiddagen og kvelden blir det nye konfrontasjoner i kampen om den videre brexitprosessen. Foto: Underhuset / PA / AP / NTB scanpix
Statsminister Boris Johnson (stående til høyre) og opposisjonsleder Jeremy Corbyn (tvers overfor), gikk i verbal klinsj allerede i spørretimen midt på dagen onsdag. Utover ettermiddagen og kvelden blir det nye konfrontasjoner i kampen om den videre brexitprosessen. Foto: Underhuset / PA / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den første voteringen over forslaget skjedde ved 17-tiden i London etter en innledende debatt i Parlamentet. 329 representanter stemte for å sende forslaget videre til komitébehandling, mens 300 stemte mot.

Neste steg i prosessen begynte umiddelbart etter at resultatet var klart, og hele Underhuset opptrer som komité i dette tilfellet. De har rundt halvannen time på seg til å debattere endringsforslagene som er kommet inn.

Onsdagens debatt føres i tråd med vedtaket fra dagen før. Da satte parlamentarikerne knappe tidsfrister for behandling og bestemte at den endelige voteringen skal skje senest klokken 19.

Forslaget som debatteres, går ut på å pålegge statsminister Boris Johnson å be EU om ytterligere tre måneders utsettelse av brexit. Målet er å hindre at britene forlater EU uten en avtale i slutten av oktober.

Nyvalg?

Debatten startet klokken 15, også det i tråd med tirsdagens retningslinjer. Det kom i praksis ikke fram mye nytt, ettersom de fleste argumentene har blitt fremsatt enten i Parlamentet dagen før eller i andre fora den siste tiden.

Det var likevel både engasjement og tilløp til temperatur underveis. Theresa Mays tidligere finansminister gikk i rette med regjeringens påstand om at de som nå jobber for å stoppe en hard brexit, svekker regjeringens posisjon i Brussel og er i ferd med å gi Jeremy Corbyn makten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer