Forskning: Virusmutasjoner kan smitte på nytt

Personer som har vært syke med covid-19, er ikke nødvendigvis beskyttet mot å bli syke igjen med noen av de nye mutasjonene som har dukket opp.

Vaksinen Novavax skal ikke være like effektiv mot den sørafrikanske virusmutasjonen som andre varianter av koronaviruset. Foto: AP Photo / Alastair Grant / NTB
Vaksinen Novavax skal ikke være like effektiv mot den sørafrikanske virusmutasjonen som andre varianter av koronaviruset. Foto: AP Photo / Alastair Grant / NTB Vis mer
Publisert

Hvor lenge immunitet varer mot naturlig infeksjon er et av de store spørsmålene i pandemien.

Ifølge forskere er reinfeksjon ganske sjeldent og vanligvis mindre alvorlig enn den første infeksjonen. Men slik pandemien har utviklet seg, mener forskerne at det er grunn til bekymring.

* I Sør-Afrika fant en vaksinestudie nye infeksjoner med en variant hos 2 prosent av personer som tidligere hadde blitt smittet av koronaviruset.

* I Brasil er flere lignende saker dokumentert med virusmutasjonen som har spredt seg der. Forskere undersøker om reinfeksjoner kan forklare økningen i smittetall i byen Manaus, hvor tre firedeler av innbyggerne antas å ha vært smittet tidligere.

* Forskere i Los Angeles undersøker nå om en virusmutasjon kan ha forårsaket hopp i antall sykehusinnleggelser der.

* En studie fra USA fant at 10 prosent av rekrutter fra marinen som hadde tegn på tidligere smitte, men som testet negativt flere ganger, senere ble smittet av viruset. Studien ble gjennomført før nye varianter av viruset begynte å spre seg, ifølge en av forskerne bak studien, dr. Stuart Sealfon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer