Ifølge forskning fra Folkehelseinstituttet lever personer på inntektstoppen lenger enn dem med lavest inntekt. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Ifølge forskning fra Folkehelseinstituttet lever personer på inntektstoppen lenger enn dem med lavest inntekt. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Forskning om levealder og inntekt

Forskning: Rike lever i snitt lenger enn fattige

Mennesker på den absolutte inntektstoppen kan i gjennomsnitt regne med å leve mange år lenger enn dem med aller lavest inntekt, ifølge forskning.

Publisert

Forskningen er ledet fram av Folkehelseinstituttet, melder NRK.

– Hvis vi sammenlignet ekstrempunktene når det gjelder de med absolutt høyest inntekt og absolutt lavest inntekt, så er det nesten 14 års forskjell i forventet levealder for menn og litt mer enn åtte års forskjell i forventet levealder for kvinner, sier forsker Jonas Minet Kinge ved Folkehelseinstituttet til kanalen.

Kreft, hjerte- og karsykdommer, selvmord og rus tar oftere liv blant dem som tjener aller minst enn blant dem som tjener mest. Også alzheimers slår ut spesielt blant kvinner, forteller Minet Kinge til NRK.

– Vi ser en økning i alzheimers blant lavinntektskvinner. Det ser vi ikke for høyinntektskvinner. Det diskuteres om det kan ha noe med røyking å gjøre, sier han.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.