Vis mer

Forskning: Derfor blander du navn på de du er glad i

Hjernen har skylden.

(upublisert) Opprettet
Gjør du det ikke selv, har du trolig vært borti at foreldre eller besteforeldre ramser opp navnet på halve slekta før de kommer til ditt. Men ikke bli irritert, det kan være et tegn på at du betyr mye for dem.

Det er faktisk helt vanlig å ta feil av navn på folk du har samme forhold til. En fersk studie fra Duke University i North Carolina viser at det er nettopp derfor du blander navn. 

Davis Rubin, en av professorene bak studien, forklarer til Metro at mennesker deler andre inn i mentale klasser. Fra tid til annen kan vi forveksle både innholdet i kassene og selve kassene.

- Det er en vanlig kognitiv feil mange gjør, sier Rubin.

Samme «kasse» i hjernen


Bytter du navn på barna dine, er grunnen altså at disse navnene befinner seg i samme kasse i hjernen.

– Vi kan si at vi legger navn i skuffer i hjernen, og vi har ufattelig mange slike skuffer. Men vi legger ofte de vi har det samme forholdet til i samme skuff. Når det gjelder ungene våre, er dette skuffen med opplevelsen av å være glad i barn, forklarer professor i sosialpsykologi, Arnulf Kolstad til Familieverden.

Særlig når det kommer til dine egne barn, er det fort gjort å blande navn.

- Vi bruker ikke så mye energi når vi henter frem følelsene for barna våre. Det overordnede er at alle er godt likt, og de gir oss det samme emosjonelle inntrykket, sier Kolstad til Familieverden.

Like navn er lettere å blande


En studie fra Texas, slår fast at du lettere blander om barna dine har navn som ligner på hverandre.

- Navneforvirring henger sammen med likhet både i navn og utseende, og det betyr ikke at man liker et barn bedre enn et annet. Man bør med andre ord ikke legge for mye i feilen, sier Zenzi Griffin, professoren bak studien.

Førstefødte er de som sjeldnest opplever å bli kalt et annet navn. Det er trolig fordi navnet deres er brukt oftere, påpeker forskerne.

Så ta det helt med ro neste gang du blander navn. Det et bevis på at alle du ramser opp betyr mye for deg.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.