Annonse

Forskerne har talt: Menn har bedre retningssans enn kvinner

Derfor går hun seg vill hele tiden.– I oldtiden var menn jegere og kvinner samlere. Derfor har hjernene utviklet seg ulikt. Forenklet kan man si at kvinner finner raskere hvor tingene er i et hus, mens menn raskere finner huset, sier Carl Pintzka, doktorgradsstipendiat ved NTNU, til Gemini.no.

I følge funnene som er en del av doktoravhandlingen hans er menn flinkere enn kvinner til å finne frem, de tar flere snarveier og orienterer seg mer etter himmelretningen. Kvinner bruker oftere en forhåndsbestemt rute.

Løste oppgaver i en 3D-labirint bedre med testosteron


Som en del av forskningsprosjektet måtte både kvinner og menn navigere seg gjennom en 4500 kvadratmeter stor labirint samtidig som det ble tatt bilder av hjernen med en MR-maskin.

18 menn og 18 kvinner måtte løse 45 oppgaver med kun 30 sekunder til rådighet. Oppgavene som måtte løses var for eksempel å finne en gul bil fra ulike utgangspunkt.

Mennene løste 50 prosent mer av oppgavene enn kvinner.

Men da kvinnene fikk en dråpe testosteron under tunga, ble flere av dem bedre til å orientere seg etter himmelretningene.

Bruker en annen del av hjernen


Doktorgradsavhandlingen handler om hvordan hjernen fungerer ulik hos kvinner og menn, noe MR-bildene var med på å bekrefte.

Menn bruker hippocampus mer, mens kvinner bruker frontale områder i større grad.

Kvinner har altså bedre lokal hukommelse, mens menn har bedre stedsans.

Kilde: Gemini.no

Legg til sol_no på SnapChat