Forskere: Slik påvirkes barn av å ha foreldre med samme kjønn

Har sett på barnas psykiske og fysiske helse.

Foreldre av samme kjønn har vært et omstridt tema i mange år, og kampen for lovlig ekteskap mellom samme kjønn har vært oppe til debatt flere ganger.

Det har tatt sin tid, og etter mye om og men sa den norske kirke endelig ja til å vie homofile. Dermed ble det satt punktum for en årelang krangel, skriver VG.

Diskusjonen om hvordan det er å ha foreldre av samme kjønn har også vært et tema i mange år i flere land. Enkelte har spurt seg om det ikke må være en ekstra belastning å tilbringe tenårene i en familie der foreldrene er av samme kjønn.

Dette er ikke tilfellet, viser en nylig studie utført at et team med forskere fra USA og Nederland.

Et klart resultat


Forskerne har sett på 190 familier, hvor 95 av familiene består av en kvinne og en mann, mens de andre 95 familiene består av foreldre av samme kjønn. Alle familiene har minst ett barn i alderen 6 til 17 år.

I studien så de på barnas generelle helse, emosjonelle vansker, mestringsatferd og læringsatferd. Resultatet var tydelig: Det var ingen forskjeller hos barna, om de var oppdratt av foreldre med samme kjønn eller forskjellig kjønn, skriver nettsiden Iflscience.com

Det som derimot kom fram i studien var at enkelte opplevde en økt grad av stress. Ifølge The National Survey kunne de ikke finne den nøyaktige årsaken til stress, men basert på tidligere studier, tror enkelte forskere at homofile foreldre kan bli stresset over spørsmål fra andre, homofobiske angrep og press.

Flere forskninger som viser det samme


Det er over 50 vitenskapelige studier som viser at homofile og bifile foreldre i stabile forhold ikke ulempe for sine barn.

I en tidligere studie gjort av forskere fra University of Virginia, kom det blant annet fram at tenåringer med to mødre i hjemmet ser ut til å klare seg like bra som annen ungdom, skriver Forskning.no.

- Våre funn forsvarer ikke begrensninger av foreldrerett eller besøksrett for lesbiske mødre. Den støtter heller ikke oppfatningen om at lesbiske og homofile voksne har mindre mulighet enn andre til å skape gode adoptiv- og fosterhjem, skriver forskerne Stephen Russell, Charlotte Patterson og Jennifer Wainright.

Siden 2009 og ikrafttredelsen av felles ekteskapslov, har likekjønnede par i Norge hatt mulighet til å bli vurdert som adoptivforeldre. Dette gjelder også enslige. 

Legg til sol_no på SnapChat