Israelske forskere skal ha 3D-printet et hjerte. Foto: REUTERS/Amir Cohen
Israelske forskere skal ha 3D-printet et hjerte. Foto: REUTERS/Amir Cohen Vis mer

3D-printet hjerte

Forskere skal ha 3D-printet hjerte

Teknologien med å printe kunstige organer er i rask utvikling. Nå sier israelske forskere at de har laget verdens første hjerte av menneskelig vev med en 3D-printer.

Publisert

– Det er første gang at noen har printet et helt hjerte med celler, blodkar og ventrikler, sier professor Tal Dvir ved universitetet i Tel Aviv.

Han har ledet forskningen som ble presentert under en pressekonferanse mandag.

Celler har blitt brukt til 3D-printing tidligere, men ifølge de israelske forskerne er det første gang at noen har lyktes i å printe et hjerte fremstilt av menneskelig vev.

Miniatyrhjerte

De israelske forskerne har brukt fettvevet som «printerblekk». Dersom man lykkes med å transplantere kunstige 3D-hjerter til mennesker, må pasientens eget vev benyttes for å unngå organutstøting, presiserte forskerne under pressekonferansen i Tel Aviv.

Der fikk de fremmøtte demonstrert den omtrent tre timer lange printeprosessen. Som resulterte i et kunstige hjerte på størrelse med hjertet til et embryo, eller en kanin.

– Men menneskehjerter kan fremstilles med den samme teknologien, sier professor Tal Dvir.

Ifølge professoren er neste trinn å lære cellene å pumpe. De kunstige hjertekamrene er på nåværende tidspunkt i stand til å trekke seg sammen og hvile, men det gjenstår et arbeid med å få mekanismene til å fungere sammen.

Håper på gjennombrudd

Når det kunstige hjertet er i stand til å pumpe blod vil forskerne transplantere hjertet inn i små dyr som rotter og kaniner.

Professor Tal Dvir anslår at de vil være i stand til å utføre dyretransplantasjon innen ett år.

– Om ti år vil det kanskje være organprintere i store sykehus verden over. Da vil dette være ren prosedyre, sier Dvir.

Hjertet er ett av de mest utfordrende organene å printe ut, og ifølge forskeren er det mer sannsynlig at sykehusene vil starte kunstig fremstilling av enklere organer.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.