Forskere: Nesten all global oppvarming skyldes mennesker

Det aller meste av oppvarmingen av jorda skyldes menneskelig aktivitet, ifølge en ny studie som bekrefter tidligere forskningsresultater.

Drivende isfjell i Sermilikfjorden øst på Grønland. Lokalt og regionalt kan klimaet påvirkes av naturlige svingninger, som kommer i tillegg til den langsiktige globale oppvarmingen. Foto: Heiko Junge / NTB
Drivende isfjell i Sermilikfjorden øst på Grønland. Lokalt og regionalt kan klimaet påvirkes av naturlige svingninger, som kommer i tillegg til den langsiktige globale oppvarmingen. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Så langt har gjennomsnittstemperaturen på jordoverflaten steget omtrent 1,1 grader siden midten av 1800-tallet.

Tallet høres kanskje ikke dramatisk ut, men oppvarmingen har allerede en tydelig innvirkning på værsystemene rundt om på kloden.

Forskerne bak den nye studien har tatt en ny kikk på de mulige årsakene til utviklingen. Konklusjonen er at menneskene har skylden for det aller meste av temperaturøkningen.

– Dette er ingen overraskelse og i tråd med det FNs klimapanel har kommet fram til i flere runder, sier seniorforsker Bjørn Hallvard Samset ved Cicero senter for klimaforskning.

Tre scenarioer

For å sammenligne effekten av de mulige årsakene har forskerne gjort ulike simuleringer med de nyeste oppdaterte klimamodellene.

De undersøkte tre ulike scenarioer, ifølge nyhetsbyrået AFP. Bare i ett av dem var menneskeskapte utslipp av klimagasser tatt med i regnestykket. I et annet inngikk bare naturlige faktorer som kan innvirke på klimaet.

Resultatene er publisert i forskningstidsskriftet Nature Climate Change. Isolert sett ser det ut til at menneskelig aktivitet har bidratt til en oppvarming på mellom 0,9 og 1,3 grader.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer