Forskere mener de har funnet gen som dobler risikoen for alvorlig covid-19

Forskere ved Oxford-universitetet har funnet et gen som dobler risikoen for lungesvikt og død som følge av covid-19. Det er spesielt utbredt i Sør-Asia.

India har vært hardt rammet av covid. Her kommer en elev tilbake til skolen i Kochi i delstaten Kerala etter 20 måneder uten skole. Foto: R S Iyer / AP / NTB
India har vært hardt rammet av covid. Her kommer en elev tilbake til skolen i Kochi i delstaten Kerala etter 20 måneder uten skole. Foto: R S Iyer / AP / NTB Vis mer
Publisert

Blant personer med sørasiatisk opphav har 60 prosent dette genet, ifølge forskerne. Blant mennesker med europeisk opphav er andelen 15 prosent.

Genet er imidlertid langt mer sjeldent blant mennesker med afrikansk og østasiatisk bakgrunn.

The Nature Genetics-studien kaster lys over hvorfor koronaviruset utgjør en større risiko for enkelte befolkningsgrupper i Storbritannia og Sør-Asia, men uten å kunne forklare det fullt ut, skriver BBC.

Sør-Asia omfatter blant annet land som India, Pakistan, Sri Lanka og Bangladesh.

Ifølge forskningsleder James Davies er funnet svært viktig. Han understreker likevel at det er en kompleks blanding av faktorer, spesielt alder, som bidrar til risikoen som hver enkelt person har for å utvikle alvorlig covid-19.

– Selv om vi ikke kan endre våre gener, så viser våre resultater at personer med høyrisikogenet i særlig grad kan ha nytte av vaksinasjon, sier Davies, som er genforsker ved Oxford-universitetet.

Genet heter LZTFL1, og hypotesen er at det gjør lungene mer mottakelige for coronaviruset.

Andre forskere, som ikke har deltatt i studien, advarer imidlertid mot å legge for stor vekt på gener for å forklare overdødelighet i visse befolkningsgrupper.

De ønsker flere undersøkelser, og de mener også at andre faktorer, som tilgang til legehjelp, er viktigere å se på for å forklare overdødelighet i visse grupper og områder.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer