En gutt avkjølte hodet i en fontene i Antwerpen i Belgia torsdag i forrige uke, da den europeiske hetebølgen var på sitt mest intense. I Belgia og fire andre europeiske land ble det satt nye nasjonale varmerekorder denne dagen. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix
En gutt avkjølte hodet i en fontene i Antwerpen i Belgia torsdag i forrige uke, da den europeiske hetebølgen var på sitt mest intense. I Belgia og fire andre europeiske land ble det satt nye nasjonale varmerekorder denne dagen. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix Vis mer

Hetebølgen i Europa

Forskere: Klimaendringene forsterket hetebølgen

Menneskeskapte klimaendringer forverret hetebølgen i Europa forrige uke, fastslår forskere. Temperaturene ble opptil 3 grader høyere enn i et stabilt klima.

Publisert

Forskergruppen World Weather Attribution har analysert varmeperioden og presenterte resultatet fredag – bare en uke etter at hetebølgen fant sted.

Hovedkonklusjonen er at menneskeskapt global oppvarming har gjort hetebølger av dette kaliberet langt mer sannsynlig.

Varmen vest på det europeiske fastlandet i forrige uke ville vært «ekstremt usannsynlig» uten klimaendringene, ifølge forskerne.

I et uendret klima ville temperaturene under en hetebølge i juli høyst sannsynlig vært lavere. Forskjellen er mellom 1,5 og 3 grader på alle stedene forskerne har analysert.

I forrige uke ble det satt nye nasjonale varmerekorder i fem europeiske land : Nederland, Belgia, Luxembourg, Tyskland og Storbritannia.

Også Norge ble sterkt preget av heten, og i Mosjøen i Nordland steg gradestokken til 35,0 grader. I Nordland og tre andre fylker ble det satt nye fylkesrekorder.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.