Hetebølgen i Europa

Forskere: Klimaendringene forsterket hetebølgen

Menneskeskapte klimaendringer forverret hetebølgen i Europa forrige uke, fastslår forskere. Temperaturene ble opptil 3 grader høyere enn i et stabilt klima.

En gutt avkjølte hodet i en fontene i Antwerpen i Belgia torsdag i forrige uke, da den europeiske hetebølgen var på sitt mest intense. I Belgia og fire andre europeiske land ble det satt nye nasjonale varmerekorder denne dagen. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix
En gutt avkjølte hodet i en fontene i Antwerpen i Belgia torsdag i forrige uke, da den europeiske hetebølgen var på sitt mest intense. I Belgia og fire andre europeiske land ble det satt nye nasjonale varmerekorder denne dagen. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Forskergruppen World Weather Attribution har analysert varmeperioden og presenterte resultatet fredag – bare en uke etter at hetebølgen fant sted.

Hovedkonklusjonen er at menneskeskapt global oppvarming har gjort hetebølger av dette kaliberet langt mer sannsynlig.

Varmen vest på det europeiske fastlandet i forrige uke ville vært «ekstremt usannsynlig» uten klimaendringene, ifølge forskerne.

I et uendret klima ville temperaturene under en hetebølge i juli høyst sannsynlig vært lavere. Forskjellen er mellom 1,5 og 3 grader på alle stedene forskerne har analysert.

I forrige uke ble det satt nye nasjonale varmerekorder i fem europeiske land : Nederland, Belgia, Luxembourg, Tyskland og Storbritannia.

Også Norge ble sterkt preget av heten, og i Mosjøen i Nordland steg gradestokken til 35,0 grader. I Nordland og tre andre fylker ble det satt nye fylkesrekorder.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer