Forskere: Kan ha funnet legendarisk skip - i USA

Skipet Endeavour, som brakte kaptein James Cook til Australia og videre jorden rundt, er funnet utenfor den amerikanske østkysten, hevder australske forskere.

Det australske sjøfartsmuseet i Sydney har en kopi av James Cooks skip Endeavour. Nå mener de at et drøyt 250 år gammelt vrak som er funnet utenfor USAs østkyst er originalen som brakte den britiske kapteinen til Australia. Arkivfoto: Mark Baker / AP / NTB
Det australske sjøfartsmuseet i Sydney har en kopi av James Cooks skip Endeavour. Nå mener de at et drøyt 250 år gammelt vrak som er funnet utenfor USAs østkyst er originalen som brakte den britiske kapteinen til Australia. Arkivfoto: Mark Baker / AP / NTB Vis mer
Publisert

Skipet Endeavour, som brakte kaptein James Cook til Australia og videre jorden rundt, er funnet utenfor den amerikanske østkysten, hevder australske forskere.

Ifølge australierne ligger skipet utenfor den lille delstaten Rhode Island nordøst for New York. Lokale forskere der mener på sin side at det er for tidlig å si om funnet faktisk er HMS Endeavour.

James Cook kommanderte Endeavour da han utforsket Stillehavet mellom 1768 og 1771. Det var også med Endeavour han kom til Australias østkyst i 1770, noe som la grunnlaget for det britiske styret i landet.

Skipet ble senket av britene som en del av en blokade som skulle hindre franskmennene i å støtte USA i kampen for å løsrive seg fra det britiske kolonistyret. Etter det ble Endeavour – om enn ikke toktene hennes – i stor grad glemt fram til 1999, da man begynte å undersøke flere vrak fra 1700-tallet i det aktuelle området.

Bare 15 prosent er igjen av skipet som ligger på havbunnen, men de australske forskerne føler seg likevel sikre i sin sak. Strukturelle detaljer og formen på vraket er sammenlignet med originaltegningene av Endeavour.

– Basert på arkiver og arkeologiske beviser er jeg overbevist om at det er Endeavour, sier sjefen for det australske sjøfartsmuseet, Kevin Sumption.

Amerikanske kolleger ved Rhode Islands marinarkeologiske prosjekt mener det er altfor tidlig å konkludere og mener den australske kunngjøringen utgjør et kontraktsbrudd.

– Konklusjonene skal komme etter en korrekt vitenskapelig prosess, ikke basert på australske følelser og politikk, sier prosjektleder Kathy Abbass. Australierne mener de ikke har brutt noen avtaler.

26. januar kom Cook til den naturlige havnen der dagens Sydney ligger. Dagen er fridag i Australia og heter offisielt Australia Day. De siste årene har flere begynt å bruke navnet Invasion Day for å vise at britene tok seg til rette og trengte seg på et land som allerede var bebodd, uten hensyn til urbefolkningen.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer