Forskere i USA med gjennombrudd i jakten på covid-19-blodprøve

Norske og amerikanske forskere tror en allerede kjent blodprøve kan bidra til å forutsi hvilke covid-19-pasienter som har økt risiko for å bli kritisk syke.

Forskere flere steder i verden er for tiden på jakt etter ulike og bedre verktøy som kan gjøre det enklere å forutsi hvilke pasienter som kan ventes å ble alvorlig syke om eller når de har testet positivt for koronavirus. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB
Forskere flere steder i verden er for tiden på jakt etter ulike og bedre verktøy som kan gjøre det enklere å forutsi hvilke pasienter som kan ventes å ble alvorlig syke om eller når de har testet positivt for koronavirus. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

Forskere flere steder i verden er for tiden på jakt etter ulike og bedre verktøy som kan gjøre det enklere å forutsi hvilke pasienter som kan ventes å ble alvorlig syke om eller når de har testet positivt for koronavirus.

Ferske funn basert på blodprøver tatt av 1.641 voksne covid-19-pasienter ved innleggelse i Boston, viser en sammenheng mellom høyere risiko for å dø av covid-19 og høye verdier på den såkalte RDW-testen (red cell distribution width). Forskningsresultatene er publisert i det medisinske tidsskriftet Journal of The American Medical Association (Jama).

RDW-testing brukes litt enkelt forklart til å måle variasjon i mengde og størrelsen på de røde blodlegemene. Resultatet oppgis i prosent, der en høy prosent betyr stor variasjon i størrelse: pasienten har noen store celler og noen små celler. Forhøyet RDW gir økt risiko for blodpropp, kreft, hjerteinfarkt og hjerneslag – og tilsynelatende svært alvorlig covid-19.

I tillegg til høye RDW-verdier hos pasienter med alvorlig covid-19, steg også RDW-verdiene hos pasienter der tilstanden forverret seg, mens det tilsvarende så ut til at RDW-verdiene holdt seg stabile hos pasienter som ikke ble sykere etter innleggelse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer