Forskning

Forskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla

Et svært glatt belegg i toalettskåla kan bidra til å spare enorme mengder vann i verden, hevder forskerne som har utviklet belegget.

Toaletter bruker mye vann. Forskere i USA har utviklet en spray som danner et glatt belegg. Det redusere vannbruken. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Toaletter bruker mye vann. Forskere i USA har utviklet en spray som danner et glatt belegg. Det redusere vannbruken. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Det er forskere ved Penn State University som har utviklet en spray som gir det glatte toalettbelegget. De hevder det trengs 90 prosent mindre vann til å skylle ned avføringen ved bruk av det nyutviklede belegget.

Forskerne viser også til at belegget hindrer bakterier i å danne seg i toalettskåla, og det reduserer i tillegg lukt, skriver BBC.

Sprayen skal være glattere enn teflon, men det slites bort ved bruk og må dermed påføres på nytt etter om lag 50 skyllinger.

Forskerne, som har publisert funnene i tidsskriftet Nature Sustainability , skriver at verdens toaletter bruker seks ganger så mye vann daglig som Afrikas samlede vannforbruk.

Onsdag markerer FN Verdens toalettdag ved å rette oppmerksomheten mot viktigheten av hygieniske sanitæranlegg. Ifølge FN mangler en tredel av alle mennesker tilgang til tilfredsstillende sanitære forhold og toaletter.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer