Forskere har funnet svar på kattegåte

Pus vil ut, du åpner døra, den går ut og blir borte. Etter en stund kommer den tilbake, men vi vet lite om hvor den går. Ikke særlig langt, viser ny forskning.

En ny studie fra NMBU betrygger katteeiere som er redde for at katten beveger seg langt hjemmefra når den slippes ut på egen hånd. Foto: Gorm Kallestad / NTB
En ny studie fra NMBU betrygger katteeiere som er redde for at katten beveger seg langt hjemmefra når den slippes ut på egen hånd. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

NMBUs forskere og studenter har GPS-sporet 100 huskatter i Ås kommune i Viken for å finne ut hvor katter går når de er ute på egen hånd. Konklusjonen er at de ikke går spesielt langt, skriver Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i en pressemelding.

Svaret på det store kattemysteriet viste seg å være at kattene tilbringer i gjennomsnitt 79 prosent av tiden utendørs innenfor 50 meter fra eierens hjem.

Den gjennomsnittlige lengste avstanden for alle kattene var 352 meter.

– Enkelte individer vandret relativt langt, type flere kilometer, men det var altså unntakene, sier professor Richard Bischof.

Sosiale dyr

Studien viste ikke bare hvor langt kattene gikk, men også hvor de bevegde seg i forhold til andre katter i området.

Ifølge NMBU var tettheten av katter i Ås skyhøy. Bischof påpeker at de fleste katteeiere neppe tenker på katten sin som en del av en større dyrebestand, men det er den definitivt, ifølge forskeren.

– Vi må slutte å se på dyrebestander som en samling individer eller et enkelt tall, kommenterer Bischof.

– De oppfører seg mer som overflaten på en bølge og bruker hele landskapet. Noen deler bruker de mye, og andre deler bruker de lite, men de er fremdeles der. Det er bare snakk om en viss sannsynlighet for at de til stede, sier han.

Mange var kastrert

Resultatene viste også at det var stor variasjon mellom kattene i hvordan de brukte landskapet.

– Dette er ganske typisk. Katter har forskjellige personligheter, og det gjenspeiles i forskningen. Det er ofte stor variasjon, sier Bjarne O. Braastad, professor emeritus i etologi ved NMBU.

Han forteller videre at kattene antakelig bruker mye av tiden nær hjemmet i egen hage til å hvile.

– Det er også verdt å merke seg at nesten alle kattene var kastrert. Det vil naturligvis spille en viktig rolle. Kastrerte katter er mer hjemmekjære, sier Braastad.

Blant verdens største

Huskatten er vårt mest populære kjæledyr. Bare i Norge er det anslått at vi eier cirka 770.000 katter. Det høye antallet katter i NMBU-studien gjør den til en av verdens største kattesporingsstudier.

– Ingen har noen gang kartlagt så mange katter i ett lite lokalområde. Det har gjort det mulig for oss å vise hvordan et helt vanlig område med bebyggelse og huskatter ser ut i tid og rom, påpeker Bischof.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer