Forskere frykter at coronaviruset skal overføres til dyr

Covid-19 smitter i dag hovedsakelig mellom mennesker, men forskere frykter at vi kan overføre viruset til dyr. I år er det funnet smitte blant gorillaer i USA.

Bruk av maske er blitt obligatorisk i kontakten med dyr i dyreparker som følge av frykt for at mennesker skal overføre koronaviruset til dyr. Her fra Schönbrunn Zoo i Wien. Foto: AP/ NTB)
Bruk av maske er blitt obligatorisk i kontakten med dyr i dyreparker som følge av frykt for at mennesker skal overføre koronaviruset til dyr. Her fra Schönbrunn Zoo i Wien. Foto: AP/ NTB) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forskere og veterinærer verden over overvåker dyrs helsetilstand under pandemien. Målet er å hindre at smitte fra mennesker skal spre seg til ulike dyrearter.

I San Diego Zoo Safari Park fikk man de første advarslene i januar i år, da åtte gorillaer begynte å vise tegn på sykdom, blant annet med å hoste. Frykten for at de var smittet av korona viste seg å være riktig. Dermed ble gorillaene de første kjente tilfellene blant aper med sykdommen.

Smittet av dyrepasser?

En dyrepasser, som ikke hadde symptomer, men som hadde covid-19, smittet trolig de åtte gorillaene. Sju av dem kom seg etter milde symptomer som snue og hoste, mens en eldre gorilla fikk lungebetennelse og hjerteproblemer. Han ble satt på antibiotika og hjertemedisiner. Han fikk også behandling med antistoffer for å hindre viruset i å spre seg.

Den 28 år gamle gorillaen Karen ble 26. januar den første apen som fikk vaksine mot korona. Hun har fått to doser fra Zoetis, et veterinærmedisinsk selskap i New Jersey.

Zoetis hadde fått tillatelse fra det amerikanske jordbruksdepartementet til vaksineforsøket på gorillaene i San Diego Zoo.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer