Forskere: D-vitamin kan hjelpe mot corona

D-vitamin beskytter mot luftveisinfeksjoner, og kan også hjelpe mot covid-19, konstaterer forskere som har sammenlignet flere studier på området.

Foto: Shutterstock/NTB
Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Metastudien er den hittil største sammenstillingen av studier av luftveisinfeksjoner og D-vitamin, melder svenske TV 4. Forskerne har gått gjennom 43 studier med til sammen 49.000 deltakere, i tillegg til å gjøre egne undersøkelser.

– Alt i alt ser vi en beskyttelseseffekt på rundt 10 prosent, men ser man på visse undergrupper, er beskyttelsen så stor som 40 prosent, sier lege og forsker Peter Bergman ved Karolinska Institutet til TV 4.

Det er ikke blitt studert om D-vitamin beskytter mot covid-19 spesifikt. Tidligere har forskere påpekt at det ser ut til å være mer D-vitaminmangel blant dem som har dødd av covid-19, enn i befolkningen ellers.

Overvektige, eldre, personer med mørk hud, gravide og personer som er mye innendørs, har større risiko for å få D-vitaminmangel, og bør sørge for å få i seg vitaminet, mener Bergman.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer