Forskere: Coronavaksinen kan gi dårlig beskyttelse mot mutasjoner

Nye studier tyder på at coronavaksinen ikke gir særlig immunitet mot de nye virusvariantene fra Sør-Afrika og Brasil. – Bekymringsfullt, mener ekspert.

Massevaksinering er i gang flere steder i Norge. Men nye studier kan tyde på at vaksinen ikke er effektiv mot de nye coronavirusvariantene fra Sør-Afrika og Brasil. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Massevaksinering er i gang flere steder i Norge. Men nye studier kan tyde på at vaksinen ikke er effektiv mot de nye coronavirusvariantene fra Sør-Afrika og Brasil. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

Den siste tiden har ulike forskningsgrupper testet hvor immune folk som enten har hatt covid-19 eller blitt vaksinert, er mot de nye virusvariantene.

Vaksinene ser ut til å virke nokså godt mot den britiske varianten, sier molekylærbiolog og spesialrådgiver i Kreftforeningen Sigrid Bratlie til NTB.

– Men for mutasjonene fra Sør-Afrika og Brasil ser man en betydelig svekket effekt av vaksinen og immuniteten. Resultatene er bekymringsfulle, sier Bratlie, som viser til to studier fra henholdsvis Rockefeller University i USA og Africa Health Research Institute i Sør-Afrika.

Omgår immuniteten

Studiene tyder blant annet på at både den sørafrikanske og brasilianske virusvarianten fullstendig unnslipper antistoffer fra blodet til folk som tidligere har vært smittet. I tillegg er personer både i Brasil og Sør-Afrika som har gjennomgått coronasykdom, blitt smittet på nytt med de nye virusvariantene.

– Og særlig bekymringsfullt er det at de to vaksinene fra Pfizer/Biontech og Moderna som til nå er godkjent, ser ut til å bite dårligere på virus som har disse mutasjonene, sier Bratlie.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer