Forsker: Reisevanene våre kan være varig endret

Forsker Harald Thune Larsen i Transportøkonomisk Institutt (TØI) tror det kan ta lang tid før vi reiser like mye med fly som før pandemien.

I andre kvartal 2018, som er det siste før coronapandemien som SSB har presentert statistikk for, var antall passasjerer 74 prosent høyere enn den samme perioden i år. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
I andre kvartal 2018, som er det siste før coronapandemien som SSB har presentert statistikk for, var antall passasjerer 74 prosent høyere enn den samme perioden i år. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

TØI-forskeren utelukker ikke at reisevanene våre kan være varig endret, skriver Dagsavisen.

I alt reiste 3,9 millioner passasjerer fra norske flyplasser i andre kvartal i år. Det er en økning på 70 prosent fra andre kvartal i fjor, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Likevel står fortsatt mange fly på bakken.

I andre kvartal 2018, som er det siste før coronapandemien som SSB har presentert statistikk for, var antall passasjerer 74 prosent høyere enn den samme perioden i år.

Harald Thune Larsen mener det er grunn til å forvente flere år med flytrafikk under normalen.

– Hvis pandemien i stor grad er avviklet i 2023, er min vurdering at vi vil være tilbake der vi var i 2024, sier han.

Men om politikerne øker avgiftene, eller folk reiser mindre som følge av klimaendringer, kan veksten utebli.

– Hvis mange blir mer forsiktige med å fly på grunn av klimaforventninger, eller avgiftene øker, blir bildet et annet, sier Thune Larsen.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer