Forsker om Israels trusler: - Leker med ilden

Benjamin Netanyahus trusler om å sende inn hæren mot sammenstøt mellom jødiske og arabiske israelere er å leke med ilden, mener professor Hilde Henriksen Waage.

Røyk stiger etter et israelsk bombeangrep mot Gaza by. Foto: Hatem Moussa / AP / NTB
Røyk stiger etter et israelsk bombeangrep mot Gaza by. Foto: Hatem Moussa / AP / NTB Vis mer
Publisert

– De som er ute og slåss og kjemper nå, er født etter glansdagene med Oslo-avtalen fra 1990-tallet. De har ingen dialog eller diplomatisk forståelse i sin bagasje, for de har aldri sett noe til det, sier Waage, som er professor på Universitetet i Oslo.

Onsdag uttalte Netanyahu at regjeringen vurderte å sende inn hæren for å bekjempe voldelige sammenstøt mellom høyreradikale jøder og palestinere med israelsk statsborgerskap, som ofte omtales som israelske arabere. Torsdag gjentok han trusselen, skriver Haaretz.

– Det er i alle fall skikkelig farlig. Det er vanskelig å spå hvordan det vil gå. Desto mer vold, desto flere som blir drept internt, desto flere sinte handlinger. Å sette inn hæren vil gjøre det veldig vanskelig, sier UiO-professoren.

– Netanyahu har mistet kontrollen

I byen Bat Yan ble en israelsk araber onsdag alvorlig skadd da han ble banket opp av en jødisk mobb. Samtidig er en synagoge og en annen jødisk eiendom satt i brann i byen Lod. Forsvarsminister Benny Gantz har allerede innkalt massive forsterkninger fra grensepolitiet.

– Netanyahu har mistet kontrollen over de ytterliggående gruppene, som nå har fått operere i lang tid. Vi vet ikke hvor mange og hvor sterke de er, og hvilke virkemidler de er villig til å ta i bruk, sier Waage.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer