Forsker: Norge må vente seg angrep på infrastruktur

Den siste tidens utvikling i Ukraina gjør at Norge og Vesten må være forberedt på angrep på kritisk infrastruktur, sier forsker.

Janne Haaland Matlary under Høyres landsmøte i 2019. Foto: Fredrik Hagen / NTB
Janne Haaland Matlary under Høyres landsmøte i 2019. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

Situasjonen i Ukraina har tilspisset seg. Ukraina angriper og gjenerobrer områder Russland anser som sine. Russland svarer med utstrakt bombing. Samtidig fortsetter Vesten å gi våpen. Ukraina har lovet at vestlige våpen ikke skal brukes i angrep på russisk jord.

– Jeg antar at det blir en ytterligere opptrapping av våpenhjelpen fra Vesten nå, men at det blir enda viktigere å pålegge Ukraina ikke å gå over grensen til Russland på noen måte. Men vi har jo problemet med at Russland anser Krim som sitt, derfor angrep der som angrep på Russland. Det samme gjelder de fire nye «republikkene», sier professor Janne Haaland Matlary ved Stabsskolen og Universitetet i Oslo til NTB.

– Vi må i alle fall vente ikke-attribuerbare angrep på infrastruktur her, kanskje spesielt på norsk sokkel. Det Russland måtte gjøre i Europa, vil være uten returadresse, altså fornektbart, samtidig vil angrepene på Ukraina intensiveres, sier hun.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer