Forsker forsvarer strømming av Breiviks forklaring

Ekstremisme-forsker Lars Gule støtter medier som strømmer forklaringen til Anders Behring Breivik og mener åpenhet er viktig i rettssaker.

Lars Gule, her under et arrangement på Hamar, mener det er viktig at rettssaker er så åpne som mulig. Arkivfoto: Geir Olsen / NTB
Lars Gule, her under et arrangement på Hamar, mener det er viktig at rettssaker er så åpne som mulig. Arkivfoto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert

Til Klassekampen sier Gule at han mener det er problematisk at Breivik får spre sitt budskap. Samtidig synes forskeren det er viktig at rettssaken blir bredt og presist dekket.

– For meg er det springende punktet om terroristens tanker og holdninger blir gitt legitimitet, og jeg mener at en rettssal ikke er plattform som gir slik legitimitet, sier Gule, som er førsteamanuensis ved Oslo Met.

Han fastholder at det er viktig at rettssaker er så åpne som mulig.

– Det at allmennheten kan følge med på hva som foregår i en rettssal, er en styrke for rettsstaten, sier forskeren.

Uenig

En som ikke deler Gules oppfatning, er Cathrine Thorleifsson, som er forsker ved Senter for ekstremismeforskning på Universitetet i Oslo.

– Jeg synes mediene opptrer uansvarlig når de strømmer Breiviks forklaring. Vi vet at terrordømte bruker rettssaker som et middel for å oppnå oppmerksomhet. Kringkasting av propaganda og bilder er nøye planlagt for å inspirere andre høyreekstreme, sier hun til Klassekampen.

I retten denne uka

Anders Behring Breivik har begjært seg løslatt etter minstetiden på ti år av forvaringsdommen for terrorangrepene som kostet 77 mennesker livet i regjeringskvartalet i Oslo og på AUFs leir på Utøya i Tyrifjorden i Buskerud.

Påtalemyndigheten motsetter seg løslatelse, og saken behandles denne uka i Telemark tingrett i Skien. Den avsluttes torsdag.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer