Forsikringsselskapene ringes ned: Over 1.000 skademeldinger etter uværet

Forsikringsselskapene har hittil fått rundt 1.000 skademeldinger etter helgens uvær, viser foreløpige tall fra Finans Norge og Norsk Naturskadepool.

Flere stor trær blåste over ende i Sandvedparken i Sandnes under stormen natt til søndag. Foto: Gunn White / NTB
Flere stor trær blåste over ende i Sandvedparken i Sandnes under stormen natt til søndag. Foto: Gunn White / NTB Vis mer
Publisert

– Dette er dog foreløpige tall, og skadene tikker fortsatt inn hos forsikringsselskapene, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge til NTB.

Finans Norge er finansnæringens hovedorganisasjon og innhenter tall fra nesten alle landets forsikringsselskaper.

Neverdal tror tallet vil øke utover dagen. Full oversikt får de ikke før utpå mandagen.

– Mange har ikke fått oversikt over skadene sine ennå, og en del har kanskje ikke vært og sett på hyttene sine ennå fordi uværet fortsatt pågår, sier Neverdal.

Store materielle skader

Uværet har ført til en travel helg for redningsarbeidere, politiet og brannvesenet i store deler av Sør-Norge. Verst ser det ut til å ha gått utover Vestlandet.

Mannskap fra Haugaland Kraft på Førland i Haugesund for å rette feil. Foto: Jan Kåre Ness / NTB
Mannskap fra Haugaland Kraft på Førland i Haugesund for å rette feil. Foto: Jan Kåre Ness / NTB Vis mer

– Vi har hatt 77 oppdrag som omhandler vær og ekstreme værforhold siden klokken 15 lørdag. Det har vært alt fra nedblåste trær, trampoliner som fyker, takplater som har blåst av og andre ting, sa operasjonsleder Anders Oppedal i Sørvest politidistrikt til Stavanger Aftenblad søndag morgen.

Tusenvis av personer på Vestlandet mistet også strømmen på grunn av uværet. Ifølge Bergens Tidende var nesten 13.000 kunder i området til BKK Nett uten strøm i løpet av lørdagen. Ved 16-tiden søndag hadde alle unntatt 400 av dem fått strømmen tilbake.

Også i hovedstaden har det blåst friskt. Et større stillas veltet søndag formiddag over trikkeskinnene i Grensen midt i Oslo sentrum. Ingen ble skadd, ifølge politiet, men veien ble stengt for trafikk mens det ble jobbet med å sikre stillaset.

Trafikale problemer

Uværet førte også til utfordringer i trafikken både på veien, i lufta og på sjøen.

Bergens Tidende skriver om et Norwegian-fly fra Gran Canaria som forsøkte å lande tre ganger på Flesland uten å lykkes, før passasjerene ble fløyet til Gardermoen. Passasjerene beskriver turen som svært ubehagelig.

Et større gran tre gikk over ende ved skiheisen i Sloreåsen på Ljan på grunn av sterk vind i osloområdet. Foto: Javad Parsa / NTB
Et større gran tre gikk over ende ved skiheisen i Sloreåsen på Ljan på grunn av sterk vind i osloområdet. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer

Color Line og en rekke lokale ferjeselskaper innstilte turer, men selv ikke å legge båten til kai var nok til å hindre ødeleggelser. En arbeidsbåt som lå ved kai i Vågen i Stavanger, sank natt til søndag som følge av store skader i skroget etter å ha slått inn mot bryggekanten, mens et lasteskip utenfor Jæren fikk motorstans i de høye bølgene.

Langs veiene har trær falt ned jevnlig, og fjellovergangene i Sør-Norge har for det meste vært stengt. Ved 16-tiden søndag var de fleste åpne igjen, men fylkesvei 53 Tyin-Årdal, riksvei 7 Hardangervidda og riksvei 15 Strynefjellet var stengt.

Orkan

Vindkastene var voldsomme flere steder i Sør-Norge, og i Rogaland ble det målt vindkast på 48,5 meter per sekund, tilsvarende over 170 kilometer i timen.

Og orkan har det vært flere steder i Rogaland og i fjellet. Eigerøya, Obrestad fyr og Utsira fyr er blant værstasjonene der den vedvarende vinden passerte grensen for orkan.

– Det samme gjelder Sirdal, Hemsedal og Trysil, sier vakthavende meteorolog Martin Granerød ved Meteorologisk institutt til NTB.

Været roet seg utover søndagen.

– Nå beveger stormsenteret seg videre østover, og det blir gradvis minkende vind over hele Sør-Norge utover dagen, sier Granerød.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer