Forrige uke var tidenes varmeste

Verden har akkurat lagt bak seg den varmeste uka som noen gang er registrert, bekrefter foreløpige data som Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) viser til.

Forrige uke var den varmeste noensinne registrert, ifølge WMO. Bildet er fra juni da en mann i Madrid kjølnet seg i fontene ned under heten. Arkivfoto: Manu Fernandez / AP / NTB
Forrige uke var den varmeste noensinne registrert, ifølge WMO. Bildet er fra juni da en mann i Madrid kjølnet seg i fontene ned under heten. Arkivfoto: Manu Fernandez / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den globale varmerekorden for årets første juli-uke kommer etter den varmeste registrerte juni måned noensinne, påpeker FN-organet i en pressemelding mandag.

Foreløpige analyser fra Japans meteorologietat viser at verden har opplevd den varmeste uken noensinne, med enestående havoverflatetemperaturer og rekordlav havisutbredelse i Antarktis.

Ekstreme temperaturer i havet

Fredag 7. juli var snittemperaturen globalt på 17,24 grader celsius, som er 0,3 grader over den forrige rekorden fra 16. august 2016. Da var den på 16,94 grader.

De rekordhøye temperaturene på land og i havet kan potensielt få ødeleggende konsekvenser for økosystemer og miljøet, skriver WMO.

Det naturlige værfenomenet El Niño ventes å sku varmen ytterligere opp, både på land og i havet. Det kan føre til mer ekstreme temperaturer og marine hetebølger.

– Bekrefter klimamønsterskifte

Analysene er ikke bekreftet ennå, men samsvarer med foreløpige analyser fra Copernicus ECMWF ERA5-datasettet, skriver WMO.

WMO presiserer at ettersom analysene ikke offisielt er bekreftet er det for tidlig å si noe om betydningen av informasjonen. Det er fordi det krever streng kvalitetsvurdering.

– Likevel er disse foreløpige analysene nok et bevis på de globale klimamønsterskiftene som følge av klimaendringer, sier sjefen for klimaovervåking i WMO, Omar Baddour.Følg Sol på Facebook!

Mer om