Forklarte seg detaljert om drapene: - Jeg skulle ikke ha gjort det

Detaljert forklarte Espen Andersen Bråthen retten hvordan han drepte og prøvde å skyte flest mulig med pil og bue for å bli gjenfødt på nytt på et bra sted.

Espen Andersen Bråthen. Foto: NTB.
Espen Andersen Bråthen. Foto: NTB. Vis mer
Publisert

Bråthen nektet videre forklaring i retten etter første dag av rettssaken i forrige uke. Da retten ble satt på nytt onsdag, valgte han imidlertid å forklare seg videre under utspørringen fra forsvareren.

Bråthen forklarte hvordan han gikk fram da han skjøt med pil og bue mot mennesker på Coop Extra ved Nytorget og senere hvordan han angrep og drepte fem mennesker med kniv i Hyttegata om kvelden den 13. oktober i fjor.

Sterk kost

Svært detaljert forklarte 38-åringen hvordan han gikk fra hus til hus og drepte fem intetanende beboere. Ved en av leiligheten, der paret Liv Berit Borge (75) og Gunnar Erling Sauve (75) satt på innsiden av en låst verandadør, kastet han to ganger en utestol mot ruta før han fikk hånden på innsiden og låste opp. Deretter gikk han etter de to som begge ble drept.

Forsvareren hans, advokat Fredrik Neumann, kommenterte forklaringen med at det var sterk kost for retten å høre.

– Jeg angrer veldig. Jeg var helt sikker på at jeg skulle bli blind. Det var derfor jeg gjorde det. Det var sånn at jeg tenkte for halvannet år siden at jeg skulle drepe noen for at jeg skulle bli født et bra sted. For å bli født i et bra hjem, så måtte jeg drepe, forklarte Bråthen.

Følte seg forfulgt

Han forklarte at han først valgte å dra til matbutikken med pil og bue fordi han ikke hadde noe mat og fordi det var fem dager til neste utbetaling. At han gikk i bare sokkelesten, forklarte han med at det var den eneste måten han kunne slippe unna dem han følte pleide å forfølge ham når han gikk ut av huset.

Både sakkyndige og påtalemyndigheten er av den oppfatning Bråthen var utilregnelig da angrepene skjedde. Han har siden pågripelsen vært innlagt på sikkerhetsavdelingen på Dikemark sykehus.

Han har fått påvist permanent paranoid schizofreni og får behandling for det.

Får medisiner

Advokaten sa det virket som om Bråthen i retten nå har en større forståelse for hva han har gjort, og at han nå forstår at tankene om at han var en engel og om gjenfødelse ikke var rette.

– Du avgir forklaring og gir uttrykk for at det høres rart ut med en sånn begrunnelse for drap. Det virker som om du skjønner mer nå? Får du medisiner der du er nå, spurte Neumann.

– Ja, det får jeg. Jeg gikk ikke på medisiner tidligere. Medisinene hjelper, svarte Bråthen.

– Jeg har tenkt mye når jeg har vært på Dikemark. Det hele virker bare så rart. Alt jeg har gjort. Jeg skulle gjerne ha vært foruten den dagen. Jeg angrer veldig på det jeg har gjort. Jeg skulle ikke ha gjort det, sa 38-åringen videre.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer